AMSTELVEEN - Uit de recente verklaring van de Amerikaanse Business Roundtable spreekt meer bewustwording. De Nederlandse Female Board Index laat eenzelfde vooruitgang zien. Maar de roep om nieuw leiderschap vraagt nog steeds aandacht en dat doet Jos Claessens met haar werk. De business- en ontwikkelingsroman dagboek van bewust leiderschap en de managementkaarten van inspiratie naar verantwoordelijkheid zijn een dubbele primeur: een verhaal van een organisatie in beweging, niet alleen verweven met individuele groei maar ook in kaartvorm samengevat.


De auteur neemt de lezer op onderhoudende wijze mee op ontdekkingsreis naar leiderschap en verandering in organisaties, maar ook naar persoonlijke inzichten en overwinningen. Zij laat zien hoe je angst in vertrouwen omzet en duurzaam resultaat behaalt. Claessens beschrijft de kunst een beleidsplan succesvol uit te voeren. Lia Belilos, Commissaris bij Vanderlande en HR-leider, ontving de eerste exemplaren en noemt het dagboek van bewust leiderschap een wake-upcall voor leiders.

Negen op de tien bestuurders niet goed in strategie en uitvoering
Zo blijkt uit een studie naar leiderschapseffectiviteit; een van de redenen waarom toezichthouders, leiders of ondernemers geregeld verkeerde keuzes maken. Staat een organisatie met de rug tegen de muur, dan lijkt een turnaround de oplossing. ‘Maar in het land van veranderen is continu of geruisloos meebewegen koning,’ zegt Claessens. Dat vergt bewust leiderschap, een stijl die zij zowel strategisch en operationeel als resultaat- en mensgericht noemt.

Boven- én onderstroom in kaart gebracht
Dit boek leert je een businessplan op één A4’tje op te stellen: het managen van de bovenstroom. Hoe met de allesbepalende onderstroom om te gaan, haal je uit het verhaal van de interim-manager die een turnaround leidt en zelf ooit een levensveranderende burn-out heeft gehad. Naast de inhoud maken dialogen, gedachten en lichaamstaal dat krachtenveld zichtbaar.

Bovendien confronteert de roman je met jouw werkelijkheid. Zit jij op de juiste plek? Heb je oud zeer? Claessens nodigt de lezer uit te reflecteren: hoe bewust ben je, van jezelf en je omgeving? Met bewust leiderschap maak je het verschil, als individu en zeker als manager. Bewust leiderschap is de eerste stap naar zelfsturing en de participatiemaatschappij.

Enig in zijn soort
Dagboek van bewust leiderschap is een business- en ontwikkelingsroman ineen, dat is uniek. Boek en kaarten vormen een navigatiesysteem en wijzen de weg naar trots en toekomst. Door de verhalende vorm kan de lezer zich vereenzelvigen met de hoofdpersoon. Hij wordt meegenomen maar is vrij zelf te beleven, op grond van eigen kennis en ervaring. Storytelling pur sang. Ongekend is ook de slimme manier waarop de kaarten van inspiratie naar verantwoordelijkheid in de roman zijn verwerkt en de samenvatting vormen.

Over de auteur
Jos Claessens is expert in strategie-uitvoering. Als manager en leider stond ze jarenlang met de voeten in de modder bij internationale dienstverleners. Nu helpt zij vanuit Resultis een verscheidenheid aan klanten bij verandertrajecten, van start-up tot multinational en van profit tot non-profit. Benaderbaar voor boekbesprekingen, lezingen, seminars en workshops.