AMSTELLAND - In mei ontvangen de meeste werkenden hun vakantiegeld. Voor velen een moment om een reis te boeken, een uitje te plannen of gewoon even te genieten van een financiële meevaller. Maar voor een groeiende groep Nederlanders is het geen extraatje, maar een harde noodzaak om gaten in de begroting te dichten.
Voor wie parttime werkt en tussen de 500 en 1750 euro bruto per maand verdient, valt het vakantiegeld dit jaar zelfs lager uit, blijkt uit cijfers van ADP (2025). Juist deze groep ziet hun financiële buffer slinken op een moment waarop ze die het hardst nodig hebben.
Nederland telt ruim 220.000 werkende armen (ESB,2023). Mensen met een vaste baan, maar die desondanks onder de armoedegrens leven. Deze verborgen armoede is niet altijd zichtbaar, omdat schaamte en trots vaak in de weg staan om hulp te vragen. Toch is het een realiteit binnen veel organisaties, merken ook de medewerkers van stichting ANDERS. Deze stichting verbindt ondernemers die iets willen betekenen met mensen die een praktische hulpvraag hebben, en zoekt naar een oplossing die direct verschil maakt.
Zo ontmoette stichting ANDERS afgelopen jaar Doris*. Zij werkt al 20 jaar aan de kassa van de supermarkt om de hoek. Door vervelende omstandigheden heeft zij weinig contacten en geen contact met haar familie. Ze kreeg borstkanker en rond dezelfde tijd kreeg ze een grote lekkage in haar badkamer. Zij huurde iemand in via marktplaats, betaalde hem vooruit, die haar na het verwijderen van alle tegels in de steek liet. Ze had het budget niet meer om nog een keer iemand langs te laten komen maar de dokters gaven aan dat het niet goed was om niet te kunnen douchen in haar situatie. Stichting ANDERS vond twee betrokken ondernemers die haar hielpen de douche te herstellen.
Ook Alex* had een hulpvraag aan stichting ANDERS. Na een turbulente jeugd thuis kwam hij terecht in de nachtopvang. Hij ging fulltime werken en heeft sinds kort een woning toegewezen gekregen. Zijn hulpverlener kwam twee weken later bij hem langs. Hij had een vloer via Marktplaats geregeld, een slaapbank en een minikoelkast. Verder stond er niets in zijn huis. Dankzij een groep lokale ondernemers kreeg Alex een bed, een kledingkast, pannen en een oven. “Juist iemand zoals Alex, die zo hard werkt om zijn leven weer op te pakken, moeten we toch helpen."
Stichting ANDERS roept HR-medewerkers en leidinggevende op om bewust te zijn van de stress bij deze collega's. Je kan hier snel al veel in betekenen door bijvoorbeeld:
- Creëer een open cultuur waarin geldproblemen bespreekbaar zijn;
- Zorg dat informatie over hulpinitiatieven makkelijk vindbaar is op de werkvloer;
- Verwijs collega’s die worstelen met praktische hulpvragen door naar organisaties als Stichting ANDERS.
Of kijk voor meer tips: https://www.stichtinganders.nl/welverdiend/1112-2/