AMSTELVEEN - Op 1 juni 2021 opent wethouder Marijn van Ballegooijen het eerste Parentshouse in Amstelveen. Een woning die tijdelijk onderdak biedt aan drie mensen die in een echtscheidingssituatie met kinderen zitten.

Een scheiding is pijnlijk. Zeker als er kinderen in het spel zijn. De eerste stap naar meer rust voor alle betrokkenen is dat één van de ouders het huis uit gaat. Door onder anderen de krapte op de woningmarkt is een definitieve oplossing vaak niet snel te realiseren. Een overbruggingsperiode in een Parentshouse (www.parentshouses.nl) in de buurt van het ouderlijk huis kan dan uitkomst bieden, want beide ouders kunnen de zorg voor hun kinderen houden.

Het eerste Parensthouse in Amstelveen
De woning aan de Belle van Zuylenlaan in Amstelveen is het eerste Parentshouse in Amstelveen en wordt het vijftiende Parentshouse in Nederland. Het pand is eigendom van een particulier die zich het lot van ouders in echtscheiding aantrekt.

De woning biedt ruimte aan drie alleenstaande ouders. Daarnaast hebben de ouders de beschikking over een woonkamer, een logeerkamer en een tuin. Er is voldoende ruimte om kinderen te ontvangen en te laten logeren.
Er is overduidelijk behoefte aan deze voorziening. Bij de opening van Parentshouse Amstelveen zijn alle kamers al, voorlopig gevuld.

Parentshouse Amstelveen: Hoe werkt het?
Amstelveners die in aanmerking komen, kunnen zich aanmelden via parentshouse@deregenboog.org. Medewerkers van De Regenboog Groep selecteren en matchen de woningzoekenden. Verderop in het traject zal De Regenboog Groep helpen met het vinden van een meer permanente huisvesting.De vrijgekomen kamer in het Parentshouse wordt dan beschikbaar voor een andere ouder.

Tijdelijk wonen in Amstelveen
Naast Parentshouse is De Regenboog Groep in Amstelveen ook gestart met tijdelijke kamerverhuur. Dat initiatief heet Onder de Pannen. Wie dat wil, kan (eventueel) met behoud van huur- en zorgtoeslag een kamer (onder)verhuren aan een woningzoekende.

Alles is zorgvuldig geregeld in samenwerking met de gemeente en de woningcorporaties. Meer informatie is te vinden op onderdepannen.nl.