AMSTELVEEN - Op vrijdag 30 en zaterdag 31 december organiseert de Scouting Radboudgroep de jaarlijks terugkerende Oliebollenactie. Tijdens deze oliebollenactie verkopen de leden van de Radboudgroep heerlijke oliebollen en appelbeignets op verschillende locaties verspreid door Amstelveen. De inkomsten komen ten goede aan onderhoud en leuke activiteiten voor de Scoutinggroep.


Tijdens de laatste twee dagen van het jaar is de Radboudgroep te vinden met oliebollenkramen in heel Amstelveen. Op deze kraampjes, die door de jeugdleden zelf worden bemand, worden zowel oliebollen als appelbeignets verkocht. De Radboudgroep heeft kraampjes op de winkelcentrums in Middenhoven, Westwijk, Waardhuizen, Kostverlorenhof, op het Stadsplein en aan de Amsterdamseweg ter hoogte van Elektronicawinkel Stevab.

Voor de waterscouts van de Radboudgroep is het een actie waar ze het hele jaar naar uit kijken. De leden staan steeds een uurtje als echte verkoper op een kraampje, waar ze hun beste verkooptechnieken uit de kast halen om zoveel mogelijk te verkopen. Hun klanten bestaan uit voorbijgangers uit Amstelveen en verder, en vaak ook uit vrienden en familie die even langskomen voor een paar heerlijke zakken oliebollen en appelbeignets.

Na elk verkoopuur worden de leden afgelost door een ander groepje en gaan ze terug naar het clubhuis, waar ze in een gezellige sfeer even kunnen uitrusten. Er wordt getafeltennist, gesjoeld, films gekeken of even opgewarmd bij het kampvuur onder het genot van een glas warme chocolademelk. Hidde Vellenga, Zeeverkenner bij de Radboudgroep: ‘Ik ga dit jaar voor het vierde jaar verkopen en vind het altijd super leuk om te doen. Bij de kraampjes kom ik altijd veel mensen tegen en op het clubhuis spelen we leuke spelletjes en is het heel gezellig’.

De opbrengsten van de Oliebollenactie komen allemaal ten goede van de Radboudgroep. Deze opbrengsten helpen mee met het organiseren van leuke activiteiten voor de leden, zoals een zomerkamp of bezoek aan de Jaap Edenbaan. Daarnaast wordt het opgehaalde geld goed gebruikt voor bijvoorbeeld het onderhoud van de boten van de groep, en voor het onderhoud van het clubhuis. Met een deel van de opbrengst is bijvoorbeeld duurzame verlichting en een zuinigere boiler geïnstalleerd. Joost Erkens, van de Oliebollencommissie bij de Radboudgroep: ‘De Oliebollenactie is voor ons een leuke en gezellige manier om samen het jaar mee af te sluiten. De jeugdleden hebben een fantastische twee dagen, en de opbrengsten helpen ons om de groep te onderhouden en leuke dingen te doen samen met onze scouts.’

De kraampjes zijn beide dagen geopend van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur in de middag. Voor vijf euro per zak worden de oliebollen en appelbeignets aangeboden. De groep gaat ook met de tijd mee, sinds vorig jaar is het bovendien mogelijk om via een QR-code digitaal te betalen aan de kraampjes. Daarnaast is er een mogelijkheid om een klein bedrag te doneren aan de groep, zodat er ook voor de enkeling die niet van oliebollen of appelbeignets houdt een reden is om het kraampje te bezoeken.