AMSTERDAM - Het Parool is aangewezen als de beste krant van Europa in de categorie Regionale Dagbladen. In totaal zijn vier kranten onderscheiden: Het Parool (als Regionaal Dagblad), de Volkskrant, (als beste Nationaal Dagblad) en het Luxemburgse Contacto (Lokaal) en het Duitse Die Zeit (Weekkrant).

Er dongen 164 kranten mee naar de European Newspaper of the Year Award; de redacties stuurden meer dan 4000 edities in, verdeeld over 20 print- en online categorieën.

Keuze voor cultuur
Het Parool wordt door de 18-koppige jury, bestaand uit ontwerpers, journalisten en wetenschappers uit 11 Europese landen, geroemd door om de mix van onderwerpen. Maar ook om een inhoud: ‘die precies is afgestemd op de doelgroep’.

‘Naast een ontspannen lay-out heeft elk artikel liefdevol ontworpen details: kleine infographics, factboxes, quotes en niet in de laatste plaats foto’s van de auteurs.’ Aldus de jury. Tevens wordt de krant geprezen om het supplement PS (‘een speeltuin voor creatieve thema’s’) en de nadrukkelijk keuze voor cultuur. ‘Het Parool richt zich op de regio Amsterdam. Daarom staan puur lokale thema’s vaak op de voorgrond en vormen ze vaak het hoofdverhaal.’

Vitaal

Het Parool won deze prestigieuze prijs voor de 2e keer. De eerste keer was in 2016. Scheidend hoofdredacteur Ronald Ockhuysen ziet ‘zijn’ tweede onderscheiding als een bevestiging van zijn stelling dat hij een vitale krant achterlaat – hij wordt per 1 januari directeur Communicatie & Strategie bij Chios Media, het bedrijf van Joop en Janine van den Ende.

Ockhuysen: “De prijzenkast raakt behoorlijk vol. In zes jaar tijd waren we tweemaal de mooiste krant van de wereld en tweemaal de beste regionale krant van Europa. Intussen zijn we online gegroeid tot een groot nieuwsmerk.”

De uitreiking van de prijzen voor de beste Europese kranten zal in juni 2021 in het Rathaus in Wenen plaatsvinden. Mooi detail: De winnaars mogen op de voorpagina de vermelding ‘European Newspaper of the Year’ voeren.