AMSTELVEEN - Wat is een beweegbank? Het is een bank om op te zitten, even op uit te rusten, van de omgeving te genieten of gezellig met elkaar te praten. Maar de bank is veel meer: jong en oud kan er sport- en beweegoefeningen doen, of je nu fanatieke sporter bent of beginner, met of zonder beperking. Twee vliegen in één klap dus. Voor de mensen uit de buurt is de bank een ontmoetingsplek waar je ook nog eens samen in beweging kunt komen. De beweegbank verlaagt zo de drempel tot fysieke en sociale activiteiten. Het is een aanwinst voor elke wijk.

De beweegbank komt voort uit een samenwerking tussen zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid, de Rabobank, de gemeente Amstelveen en AmstelveenSport. ”Als coöperatieve bank vinden wij vitaliteit belangrijk en werken daarom heel erg graag mee”, zegt Ugur Pekdemir, directeur van Rabobank Amstel en Vecht, "Het idee is ooit ontstaan in een brainstormsessie met Heleen Ketwich Verschuur, directeur AmstelveenSport, er werd gesproken over de ‘rabobankjes’. Mooi om te zien dat we nu gezamenlijk een impuls kunnen geven aan de vitaliteit van mensen.” Later sloot ook Casper van den Bergh, divisiemanager Commercie Zorg en Zekerheid aan om het idee verder uit te werken. Met als eindresultaat de beweegbank.

Binnenkort is Amstelveen maar liefst vijf beweegbanken rijker. Deze worden geplaatst bij Den Bloeyenden Wijngaerdt (wijkcentrum Alleman), Medisch Centrum Zonnestein, Speelplein Alpen Rondweg, het buitenterrein Zwembad de Meerkamp en in de Vierlingsbeeklaan. Om zoveel mogelijk Amstelveners kennis te laten maken met de beweegbank en om ervoor te zorgen dat ze optimaal worden gebruikt, neemt AmstelveenSport de bank op in haar sport- en bewegingsprogramma. De buurtsportcoaches verzorgen wekelijks op alle locaties voor diverse doelgroepen, activiteiten met en bij de beweegbank. Zo worden zo veel mogelijk Amstelveners enthousiast gemaakt en gestimuleerd om de beweegbank te gebruiken.

Bij een beweegbank kun je ook op eigen initiatief en eigen tempo/kracht een combinatie van conditie-, kracht- en stabiliteitsoefeningen doen waar je lichamelijk sterker van wordt. Je hebt niet persé een trainer of begeleider nodig want speciaal voor de beweegbank is een beweeg-app gemaakt. In deze app vind je naast individuele programma's met meer dan 250 oefeningen ook een virtuele coach en motivator die je uitdaagt.

Tijdens de Nationale Sportweek wordt op dinsdag 20 september om 12:30 uur bij Medisch Centrum Zonnestein de eerste beweegbank van Amstelveen feestelijk in gebruik genomen.