AMSTELVEEN - De politie heeft woensdagmiddag 8 juni op snelweg A9 bij Amstelveen vier mannen uit Bulgarije aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal van katalysatoren. In hun voertuig troffen agenten van de Landelijke Eenheid een verborgen ruimte aan met daarin gereedschappen waar katalysatoren mee onder auto’s gehaald kunnen worden. Het voertuig, de gereedschappen en de katalysatoren zijn in beslag genomen.

Agenten van de Dienst Infrastructuur zagen het voertuig rijden en wilden een controle uitvoeren nadat de bestuurder een rood kruis op de snelweg A9 negeerde. Na het geven van het stopteken negeerde de bestuurder dat en zagen agenten dat een verdachte de passagiersdeur opende en spullen uit het voertuig gooide op de snelweg. Dit bleken later katalysatoren te zijn waarvan het vermoeden bestaat dat deze van diefstal afkomstig zijn. De bestuurder heeft boetes gekregen voor het negeren van het rode kruis en het stopteken. De passagier die de katalysatoren op de snelweg gooide heeft een boete gekregen voor het veroorzaken van gevaar op de weg. De officier bepaalt de hoogte van de boete. De vier Bulgaren zijn 47, 32, 31 en 24 jaar oud jaar en zitten vast voor verhoor.

Mobiel banditisme
Het stelen van katalysatoren onder voertuigen is een vorm van mobiel banditisme. Met mobiel banditisme bedoelen we internationaal rondtrekkende criminele bendes. Criminelen in deze bendes plegen allerlei misdrijven en verdienen daar hun geld mee. Denk aan misdrijven zoals winkeldiefstal, woninginbraak, oplichting en zakkenrollerij. Criminelen in deze bendes zijn vaak maar een korte tijd in Nederland. Zij verblijven meestal op campings, in recreatieparken, hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een ander land of gaan ze terug naar het thuisland.

Hoe herken je de katalysatordief?
Ze gaan op pad in het bezit van gereedschap zoals een pijpensnijder of recipro-zaag, autokrik, dopsleutels en stophout/klinkers om voor de wielen te leggen. Sommige dader (groepen) trekken op de fiets de wijk in gewapend met de attributen in een rugzak. Sommige dader(groepen) demonteren de katalysator en verstoppen die in de buurt om deze dan later op te halen.

Tip
Om niet gezien te worden zullen katalysatordieven de voorkeur hebben voor onbewaakte, donkere plekken. Parkeerplaatsen met camerabewaking zijn relatief veilig voor katalysatordiefstallen. Als u uw auto voor langere tijd moet parkeren, doe dat dan bij voorkeur op een verlichte plaats of op een parkeerplek met camerabewaking.

Preventietips:
- Parkeer de afgesloten auto op een goed verlichte plek.
- Installeer een CCV goedgekeurd alarmsysteem met hellingshoekdetectie. Deze bewaakt de auto door middel van detectoren. Op het moment dat er iets verandert aan de auto gaat het alarm af.
- Maak het dieven lastig door de katalysator extra vast te zetten of door een plaat er overheen te lassen of te monteren. Zo kunnen dieven er moeilijk bij en daarnaast werkt het vertragend.
- Graveer het kenteken of het VIN in de katalysator, dit helpt in het kader van opsporing.

Woordvoering: Landelijke Eenheid