AMSTELVEEN - Spoken bestaan niet, maar spookwoningen wel! Meestal komen we als politie in actie als er iets aan de hand is. In dit geval was er juist geen actie, geen teken van leven, niets. Het basisteam in Amstelveen kreeg een melding van een bezorgde woningbeheerder van een woning in Amstelveen. Hij kon al lange tijd geen contact krijgen met de huurder van een woning aan de Dr. Willem Dreesweg. Hoe droevig dat ook klinkt: dit kan betekenen dat de huurder overleden is, maar nog in de woning ligt. Om dit scenario uit te kunnen sluiten, heeft de politie de woning betreden. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn.

Uit nader onderzoek in de woning bleek echter dat de woning al voor langere tijd, vermoedelijk al jaren, niet vast bewoond werd. De huur werd echter wel doorbetaald. Een tweede opmerkelijke constatering was dat er achter de voordeur en achter een raam rolluiken waren aangebracht. Een bekende methode die criminelen steeds vaker in woningen installeren, om zich op deze manier te beveiligen tegen ripdeals of onverwacht bezoek van de politie.

Ontruiming
Vorige week is de woning ontruimd en kan hij na een opknapbeurt weer verhuurd worden aan nieuwe bewoners.

Criminele contacten
Uit nader onderzoek naar de Colombiaanse huurder bleek dat deze een relatie heeft gehad met een in 2014 in Amstelveen geliquideerde vrouw.

Crimineel gebruik woning
De ervaring van de politie is dat dit soort woningen vaak gebruikt worden voor criminele activiteiten. Mogelijk dat de woning gebruikt werd om drugs of geld tijdelijk op te slaan, of als tijdelijk onderkomen diende voor drugskoeriers. Criminele activiteiten, zoals de illegale handel in drugs, gaan vaak gepaard met extreem geweld. Het moet een verontrustend idee zijn, dat dat ook te midden van woonwijken gebeurt.

Meld signalen van crimineel gebruik van woningen!
Wanneer u signalen ziet van mogelijk crimineel gebruik van een woning - of andere verdachte omstandigheden - wil de politie dat graag horen. Signalen van crimineel gebruik woningen zijn onder andere:

- Frequent wisselende bewoners
- Afgeplakte ramen en deuren
- Voor langere tijd geen bewoning
- Hennepgeur of chemische geur
- Ongebruikelijke activiteiten bij een woning
- Nachtelijke activiteiten met grote tassen die heen en weer gaan

Help de politie uw buurt veiliger te maken! Melden van een vermoeden van crimineel gebruik van een woning of ander (bedrijfs)pand kan via het algemene nummer van de politie: 0900-8844. Bij spoed, zoals een brandlucht, belt u 112. Geheel anoniem melding doen? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.