AMSTELVEEN - Buiten een 23-jarige man uit Amstelveen is er niemand anders betrokken bij de dood van de 18-jarige Jamario Schipper. Dat zei het OM vandaag op een tussentijdse zitting in de Amsterdamse rechtbank. Het OM beschuldigt de 23-jarige man van moord op Schipper en een poging tot moord op een 17-jarige jongen. Daarnaast verdenkt het OM hem van wapenbezit en het voorbereiden van een liquidatie.


Op de tussentijdse zitting presenteerde het OM de voorlopige onderzoeksresultaten. Hieruit zou volgens het OM blijken dat de verdachte de enige uitvoerder is van het doden van het 18-jarige slachtoffer en een poging tot het doden van het 17-jarige slachtoffer in de nacht van 11 op 12 oktober 2023.

Uitgebrand

Zo heeft het 17-jarige slachtoffer de verdachte herkend en verklaarde hij dat de verdachte hem en de 18-jarige Schipper met een Land Rover Discovery ophaalde. Op het bedrijventerrein Lutkemeer zou hij de 18-jarige hebben gedwongen uit te stappen en hem van dichtbij meerdere keren hebben beschoten. Meteen daarop zou hij het 17-jarige slachtoffer, ook van dichtbij, meerdere keren beschieten.

De Land Rover Discovery werd een dag later uitgebrand aangetroffen op anderhalve kilometer afstand van de woning van de verdachte bij een voetbalvereniging waar hij in het verleden voor speelde. Camerabeelden, telecomgegevens en ANPR-gegevens van de Land Rover Discovery ondersteunen de verklaring van het 17-jarige slachtoffer.

Voorbereiding liquidatie

Het motief voor het handelen van de verdachte moet volgens het OM worden gezocht in een mislukt plan een 36-jarige Amsterdammer te liquideren. De verdachte zou volgens het OM het vermoeden hebben dat Schipper had gesproken over de plannen om de man te doden. Het beoogd doelwit was nadat hij door politie was gewaarschuwd dat hij in gevaar liep, naar het buitenland gevlucht. De voorgenomen liquidatie kon op dat moment dan ook niet meer worden uitgevoerd.

Het OM verdenkt inmiddels de 23-jarige verdachte ook van voorbereidingshandelingen voor de moord op de 36-jarige Amsterdammer. Het 17-jarige slachtoffer is hiervoor ook aangehouden, alsmede een 20-jarige man uit Amsterdam.