HEILOO/ALKMAAR/EGMOND AAN DEN HOEF/AMSTELVEEN - Tegen vier verdachten, die het Landelijk Parket verantwoordelijk houdt voor een omvangrijke productielijn van de synthetische drug MDMA, zijn gevangenisstraffen tussen 4 en 8 jaar geëist. “Verdachten hadden geen oog voor gezondheidsrisico’s, ontploffingsgevaar of het milieu. Ze handelden uit puur winstbejag”, aldus de officier van justitie gisteren en vandaag op zitting in de rechtbank Overijssel.

Strafeisen
Er werd geëist in een omvangrijke strafzaak over de synthetische drugs, 26Oakpark. Vandaag luidden de strafeisen 4 jaar waarvan 1 jaar voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar met reclasseringstoezicht met voorwaarden, 6 jaar en 8 tegen drie verdachten. Het gaat om drie mannen van 25 jaar uit Alkmaar, 31 jaar uit Egmond aan Zee en 47 jaar uit Egmond aan den Hoef.

Gisteren eiste het OM 8 jaar gevangenisstraf met aftrek van het voorarrest tegen een 45-jarige man uit Alkmaar. De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen een 58-jarige verdachte uit Amstelveen is gisteren, vanwege corona, uitgesteld naar maandag 15 maart.

Aanleiding onderzoek
De Landelijke Eenheid van de politie heeft, onder gezag van het Landelijk Parket, op 17 juni 2020 instappen gedaan in een appartement in Amstelveen, in garageboxen in Akersloot en in een loods in Heiloo. Dat gebeurde naar aanleiding van informatie van het Team Criminele Inlichtingen.

Op deze locaties zijn in werking zijnde MDMA-labs aangetroffen. Uit onderzoek is gebleken dat de drie locaties tezamen de productielijn van MDMA vertegenwoordigen. In Amstelveen werd de preprecursor PMK glycidezuur omgezet in de precursor PMK. In Heiloo werd de precursor PMK omgezet in MDMA-olie. In Akersloot werd de MDMA-olie omgezet in MDMA-kristallen.

De officier van justitie (dinsdag) op zitting: “De bijdrage van verdachten was met meerdere productieplaatsen een onmisbare schakel. Daarmee hebben zij het drugscircuit in stand gehouden.”

Verdachten
In de loop van het onderzoek werden verschillende verdachten aangehouden, die gisteren en vandaag terechtstonden. Zij worden verdacht van het vervaardigen van MDMA en het aanwezig hebben daarvan evenals van grondstoffen en goederen voor de productie van MDMA. MDMA is de chemische stofnaam voor 3,4-methyleendioxymethamfetamine. Het betreft een van de meest gebruikte synthetische drugs.

De 45-jarige man uit Alkmaar is ook het bezit van een automatisch vuurwapen op 15 juli 2020 ten laste gelegd. Het OM verdenkt hem daarnaast van het in brand steken van een bestelauto op 1 juni 2020 in Amstelveen of medeplichtigheid daaraan.

Ook de 31-jarige man uit Egmond aan Zee wordt verdacht van verboden wapenbezit en betrokkenheid bij twee brandstichtingen van bestelauto’s op 13 april 2020 in Egmond aan den Hoef en 1 juni 2020 te Amstelveen.

EncroChat
De verdachten communiceerden over het produceren van MDMA via versleutelde berichten via EncroChat. Daarbij maakten zij gebruik van bijnamen. In het onderzoek Lemont zijn deze EncroChat berichten onderschept en ter beschikking gesteld aan politie en justitie in onderzoek 26Oakpark. De mensen achter de gebruikersnamen zijn vervolgens door de politie geïdentificeerd.

Doorzoekingen
De chemicaliën, waarover wordt gesproken in de door de politie onderschepte en ontsleutelde EncroChat berichten, zijn ook aangetroffen tijdens de doorzoekingen in Amstelveen, Akersloot en Heiloo. Het gaat onder meer om PMK, platina, methylamine, waterstofgas en aceton. Er is beslag gelegd op deze chemicaliën en op goederen voor de vervaardiging van MDMA.

De badkamer van de woning van één van de verdachten in Amstelveen was ingericht voor het op grote schaal vervaardigen en bewerken van PMK. In Amstelveen ging het in totaal om 176 liter PMK. Hiervan kan 211 kilogram MDMA (kristallen) vervaardigd worden. Uitgaande van 150 milligram per tablet kunnen van deze hoeveelheid ongeveer 1.406.666 XTC-tabletten worden vervaardigd. Ook is beslag gelegd op diverse notitieblokken met aantekeningen over onder meer geldverdeling, goederen, grondstoffen voor MDMA en vervoer.

De loods in Heiloo was, gelet op het aantreffen van een in een koelcel ingebouwde destillatie-/reactieketel, ingericht voor de grootschalige vervaardiging van MDMA-olie vanuit PMK.In garageboxen in Akersloot legde de politie beslag op ongeveer 87 kilo natte MDMA kristallen. Aanwezig was bovendien ongeveer 1.355 liter vervuilde aceton. Dit is goed voor ruim 450 kg aan MDMA kristallen die mogelijk vervaardigd zijn op deze locatie.

Op alle locaties werd sporenmateriaal veiliggesteld ten behoeve van DNA-onderzoek.

Uitspraak
De zaken worden aangehouden tot 15 maart. Dan wordt de zaak tegen de verdachte uit Amstelveen inhoudelijk behandeld. Vervolgens wordt het onderzoek gesloten en volgt twee weken later het vonnis van de rechtbank.