AMSTELVEEN - Op woensdag 27 oktober 2021 heeft de politie een 56-jarige man en een 49-jarige vrouw aangehouden op verdenking van witwassen. Rechercheurs legden daarnaast beslag op onroerend goed, meerdere voertuigen en luxe goederen, waaronder dure horloges.

De zaak gaat rollen in de zomer van 2019 wanneer het dure huis aan de Noordammerlaan in Amstelveen en de peperdure voertuigen die bij het huis staan de aandacht trekken van agenten. De voertuigen staan op naam van één van de bewoners die een horecazaak runt. De recherche bespeurt daar weinig klandizie in vergelijking met de omliggende restaurants. Het echtpaar blijkt nog vier panden te bezitten.

Witwassen
Het zichtbaar maken van de onzichtbare ondermijning is een belangrijke prioriteit voor politie, OM en bestuur. Op deze wijze kan de overheid de krachten bundelen om tot een effectieve aanpak van georganiseerde criminaliteit te komen. Deze casus is daar een mooi voorbeeld van. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. Een doorzoeking is in een onderzoek naar witwassen vaak niet het sluitstuk, maar juist het vertrekpunt. Het onderzoek in deze zaak gaat dan ook onverminderd verder. De twee verdachten zijn na verhoor heengezonden.