AMSTELVEEN - De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit Amstelveen tot een gevangenisstraf van 28 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor het plegen van verschillende zedendelicten en een poging tot dwang. De man is de oom van het slachtoffer uit Arnhem.

De man pleegde in 2011 en tussen 2016 en 2022 herhaaldelijk verschillende, ernstige zedendelicten met zijn nichtje via onder andere Skype. Hij verzon een verhaal dat ze allebei bedreigd en gechanteerd werden door onbekende mensen. De man deed zich voor als die onbekende mensen en stuurde via onbekende nummers dreigende berichten en opdrachten naar zijn nichtje. Zij moest foto's en filmpjes sturen van zichzelf en seksuele handelingen laten zien. De opdrachten werden steeds extremer. Het slachtoffer voerde de opdrachten uit en foto's en filmpjes opgestuurd. Haar oom sloeg die afbeeldingen op zijn computer op. Ook probeerde hij haar te dwingen om fysiek een afspraak met hem te maken.

Vertrouwen beschadigd

De man geeft de feitelijke gedragingen toe. De rechtbank neemt het hem zeer kwalijk dat hij jarenlang ernstig inbreuk maakte op de lichamelijke integriteit en de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer. Met zijn handelen beschadigde hij het vertrouwen van zijn jonge nichtje ernstig.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 28 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De rechtbank komt tot een iets andere straf. Zij houdt – mogelijk meer dan de officier van justitie - rekening met het advies van de psycholoog dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Daarnaast komt de rechtbank deels tot een bewezenverklaring van een kortere periode dan het Openbaar Ministerie.

Bijzondere voorwaarden

Aan het voorwaardelijke strafdeel verbindt de rechtbank een proeftijd van 3 jaar. Hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden zoals een meldplicht, een behandelplicht (met mogelijkheid tot klinische opname) en een contactverbod.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van 4,5 duizend euro betalen aan het slachtoffer.