Amstelveen - Twee inbrekers zijn op 5 januari aangehouden op verdenking van inbraak in een woning aan de Faustlaan. De politie nam de gestolen goederen en het inbrekerswerktuig, dat zij bij zich hadden, in beslag. De mannen, 23 en 39 jaar oud, zonder vaste woon- of verblijfplaats, worden vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De inbrekers verschaften zich met grof geweld met een breekijzer toegang tot de achterzijde van een woning. Ze namen diverse persoonlijke eigendommen en apparatuur mee. Ze zijn direct na de inbraak op de Beneluxbaan door de politiemensen, die in burger in de wijk surveilleerden, in de kraag gevat. Op dat moment hadden ze de gestolen spullen nog in hun bezit.

Wat doet de politie, wat kunt u doen?

In de donkere dagen houdt de politie extra toezicht in de wijken en heeft samen met de gemeente Amstelveen ANPR-camera’s* ingezet om potentiele inbrekers voortijdig te detecteren.
Om woninginbraak te voorkomen kan de bewoner zelf ook een aantal maatregelen nemen om inbraak in een woning te voorkomen. Men kan bijvoorbeeld verlichting aan de voor en achterzijde plaatsen, welke aangaat als er sprake is van een ‘beweging’. Het plaatsen van een videodeurbel kan een preventieve werking hebben en maakt opnamen van ‘ongewenste’ gasten.

Uitzending en last onder dwangsom

In Amstelveen en Amsterdam Zuid vinden de laatste tijd vaker inbraken plaats, mogelijk gepleegd door personen uit Zuid-Amerika. Het vermoeden bestaat dat  zij naar Europa worden ‘uitgezonden’ om inbraken te plegen. De opdrachtgevers zetten hen onder druk door bedreigingen te uiten in de richting van hun familieleden.

De aangehouden verdachten krijgen, na rapportage van de politie, van de gemeente een ‘last onder dwangsom’ opgelegd. Dit houdt in dat als zij de volgende keer worden betrapt met inbrekerswerktuig een geldboete krijgen opgelegd die van 2500 euro kan oplopen tot 10.000 euro.

*ANPR = Automatic Number Plate Recognition (kentekenplaatherkenning)