AMSTELVEEN - Een 28-jarige man is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor het medeplegen van de moord op een 39-jarige man op het parkeerterrein van een sportschool in Amstelveen. Hij is ook schuldig aan het medeplegen van poging doodslag op het zoontje van het slachtoffer en wapenbezit. Twee medeverdachten van 22 en 25 jaar zijn vrijgesproken omdat hun aandeel niet wettig en overtuigend bewezen kan worden.

Van dichtbij doodgeschoten

Het slachtoffer bracht op 12 december 2019 zijn destijds vijfjarige zoontje naar zwemles in een sportcomplex in Amstelveen. Toen hij zijn zoontje na afloop van de les liet instappen op de achterbank van zijn auto, werd hij van achteren door twee mannen benaderd en met een vuurwapen om het leven gebracht. Eén van de kogels is via het geopende autoportier de auto binnengedrongen, terwijl het zoontje op de achterbank zat. Het zoontje heeft moeten zien hoe zijn vader van dichtbij werd doodgeschoten en hoe er vervolgens met een wapen op het hoofd van zijn vader werd geslagen.

Voorverkenningen

Dat de verdachten het schietincident grondig hebben voorbereid blijkt onder meer uit camerabeelden op en rondom het parkeerterrein van de sportschool en uit telefoongegevens. De camerabeelden laten zien dat de mannen vervoerd en gevlucht zijn met een Volkswagen Transporter busje, waarmee waarschijnlijk ook eerder op de dag van de moord en de dag ervoor voorverkenningen hebben plaatsgevonden. Ruim een kwartier na de schietpartij werd deze bus uitgebrand aangetroffen aan de Buitensingel in Amsterdam.

Gewetenloos

Uit het feit dat de moord is gepleegd voor de ogen van het jonge zoontje, dat daarbij ook zelf in levensgevaar is gebracht, blijkt de gewetenloosheid waarmee de feiten zijn gepleegd en de minachting voor het menselijk leven. De rechtbank rekent het de man zeer aan dat zelfs de aanwezigheid van het zoontje hem er niet van heeft weerhouden de moord te plegen. De man heeft verder op geen enkel moment verantwoordelijkheid genomen voor wat hij heeft gedaan.

Vrijspraak medeverdachten

De twee medeverdachten zijn door de rechtbank vrijgesproken van de tenlastegelegde feiten. Vast staat dat de 22-jarige medeverdachte en de 28-jarige man op 12 december 2019 in de ochtend meermaals telefonisch contact hebben gehad en tegelijk met het ov hebben gereisd. Ook heeft de 22-jarige man in de ochtend contact gehad met de chauffeur van de vluchtbus. Uit deze en enkele andere door het OM aangevoerde omstandigheden kan de rechtbank evenwel niet de conclusie trekken dat verdachte in de middag van 12 december 2019 de schutter is geweest.

Van de 25-jarige medeverdachte is vastgesteld dat hij twee keer een baken onder het voertuig van het slachtoffer heeft verwijderd. Het dossier bevat echter geen harde aanknopingspunten voor de stelling dat de medeverdachte wist van een plan om het slachtoffer te liquideren.

Schadevergoeding

Naast de opgelegde celstraf van 25 jaar moet de 28-jarige man een schadevergoeding van in totaal 27.700 euro betalen aan het zoontje en 17.500 euro aan de vader van het slachtoffer.