AMSTELVEEN - Stel je komt net terug van een afspraak met je huisarts en je hebt het advies gekregen om meer te gaan bewegen. Aan de slag, denk je dan. Voor iedereen die niet zo goed weet hoe te beginnen of hoe het bewegen weer op te pakken, is er het spreekuur van de buurtsportcoach. Al enige tijd is er zo’n spreekuur bij Gezondheidscentrum Keizer Karelpark, de buurtsportcoach van AmstelveenSport is op locatie aanwezig om mensen te woord te staan die via de fysiotherapeut of huisarts doorgestuurd worden met het advies meer te gaan bewegen. Vanwege het succes van het Spreekuur Buurtsportcoach, wordt deze uitgebreid naar meerdere locaties.

Buurtsportcoach Sebastiaan: “Het spreekuur bleek een succes! We hebben veel mensen kunnen helpen om weer te gaan bewegen. Iedereen weet natuurlijk het belang hiervan, maar weten soms niet zo goed waar ze moeten beginnen. Het spreekuur is opgezet om in de wijk meer zichtbaar te zijn voor de mensen. Op welke plek is dat beter dan in een gezondheidscentrum, waarbij fysiotherapeuten en huisartsen zitten. Als eerste locatie hebben we Gezondheidscentrum Keizer Karelpark gevraagd om deel te nemen. Dit werd direct door alle betrokkenen enthousiast ontvangen en zo begonnen we ongeveer een jaar geleden met dit plan. Dichter bij de wijk, dichter bij de professionals en daardoor ook dichter bij de bewoners van Amstelveen. Het spreekuur is ook toegankelijk voor iedereen die zonder te zijn doorverwezen door een huisarts of fysiotherapeut, meer informatie wil over zijn of haar mogelijkheden om meer te bewegen. Wij spreken de mensen graag en geven graag een passend advies.”

“Na mijn verhuizing naar Amstelveen 4 jaar geleden ben ik (inmiddels 77 jaar) op zoek gegaan naar mogelijkheden om te bewegen… allereerst kwam ik een Gezondheidscentrum aan de Lindenlaan terecht. Jammer genoeg werd de Fitness voor senioren daar beëindigd maar ik kreeg het advies mij in verbinding te stellen met een buurtsportcoach. Die had nota bene een eigen ruimte in dat Gezondheidscentrum dus gemakkelijker kon het al niet. Tijdens de afspraak werd mij duidelijk hoeveel verschillende manieren om beweeglijk te kunnen worden of blijven er worden aangeboden in Amstelveen! Wat ik vooral prettig vind, is dat de toegang tot de verschillende activiteiten heel laagdrempelig is gemaakt… je doet een keertje mee en bevalt het dan ga je ermee door, zo niet kun je samen met een sportcoach op zoek naar passender activiteiten. Ik ben héél tevreden met 1 x per week buiten sporten rondom een zogenaamde beweegbank! Klein groepje en er wordt goed gelet om wat je kan en wat niet door een enthousiaste begeleider… Bovendien is er een groepsapp waarmee iedereen elkaar op de hoogte kan houden wat betreft al dan niet doorgaan vanwege het weer en het melden van aan- en/of afwezig zijn. Ik ben erg tevreden over het gemak van het vinden van een sportactiviteit die aansluit op leeftijd en conditie!”, aldus deelnemer Tineke.


Uitbreiding aantal locaties Spreekuur Buurtsportcoach
Vanaf maandag 24 oktober wordt het spreekuur van de Buurtsportcoach uitgebreid naar meerdere locaties in Amstelveen. In totaal zijn er dan vier locaties waar je met de buurtsportcoach in gesprek kunt over een voor jou passend beweegadvies. Zo hopen de buurtsportcoaches meer mensen te bereiken en te helpen met het in beweging komen en blijven.

De buurtsportcoach van AmstelveenSport is op maandagmiddag van 13:30 tot 15:00 uur om de week aanwezig bij Gezondheidscentrum Keizer Karelpark en Wijkcentrum Alleman. Maandag 24 oktober is er spreekuur bij Gezondheidscentrum Keizer Karelpark en dus de week erna op maandag 31 oktober bij Wijkcentrum Alleman. Op de dinsdagmiddag is de buurtsportcoach van 14:30 tot 16:00 uur de ene week in Medisch Centrum Randwijck en de andere week in Medisch Centrum Zonnestein. Dinsdag 25 oktober start het spreekuur in Medisch Centrum Randwijck en de week erna op dinsdag 1 november in Medisch Centrum Zonnestein.

Kinderfysiotherapeut Joyce: “Helpen in beweging… de slogan van Medische Centrum IBIS, die gemaakt lijkt voor de samenwerking met de buurtsportcoaches in de grotere regio Amstelveen, met slogan... Sterk in beweging! Een samenwerking die verder ontwikkeld is nadat Medische Centrum IBIS, is uitgebreid met (kinder) fysiotherapie Sleedoorn. Niet alleen Medische Centrum IBIS ziet de meerwaarde van de samenwerking met Buurtsportcoaches, ook Huisarts Miranda Mandjes vanuit GezondheidCentrum Keizer Karelweg is heel enthousiast! De samenwerking is gericht op jong en oud, om iedereen te stimuleren in beweging te komen of te blijven. Voor een betere gezondheid maar ook een betere mentale gezondheid door sociale interactie met andere. Voor kinderen om te zoeken naar een sportclub of een leuke activiteit. Voor oudere die misschien ook op zoek zijn naar een sportclub of bv. een wandel groep. De buurtsportcoaches kennen de omgeving, luisteren, denken en zoeken mee. Dat maakt de samenwerking met de buurtsportcoach, huisarts Miranda Mandjes en o.a. de sport- en kinder-fysiotherapeuten van Medische Centrum IBIS, zo speciaal. We zijn allemaal gericht op betere gezondheid door te helpen in beweging en kunnen met elkaar net dat stapje extra zetten.”

Deelnemer Gerrit: “Toen ik stopte met werken (40 uur per week en een baan had in de supermarktwereld waar ik bijna de hele dag liep en tilde) werd mijn conditie slechter. Als diabeet loop ik bij een suiker arts (Lindenpark) waar ook mijn huisarts zit daar hing een oproep voor mensen om meer te bewegen met verschillende onderdelen (fietsen. Wandelen, walking footbal) na een gesprek met Buurtsportcoach Mieke heb ik gekozen voor walking footbal waar ik snel in de groep met leeftijd genoten en iets ouderen werd opgenomen. Het is erg leuk ook nu ik geblesseerd ben kom ik iedere woensdag morgen gezellig koffie drinken. En een babbeltje maken, dus al met al een goede beslissing. Dus ik zou zeggen wilt u iets proberen, kijk op Amstelveen sport voor de mogelijkheden.”


Dankzij de ondersteuning van de Buurtsportcoach

“Aan de slag” zegt Els (65+). “Mijn pensioen is nu al weer een jaar in gegaan; het is dan zoeken hoe je de dagen gaat invullen. Helaas kwamen bij mij alle lichamelijke gebreken naar boven waardoor ik bij de huisarts terecht kwam. In de wachtkamer zag ik het kaartje van de Buurtsportcoach nam deze mee en maakte binnen korte tijd een afspraak met Sebastiaan. In beweging blijven is natuurlijk het beste medicijn. Het gesprek met Sebastiaan was een luisterend oor, vertrouwd en adviserend! De activiteit werd voor mij op maat gemeten we bekeken samen wat het best bij mij paste. Wat voor mij de grote verrassing was… dat er zo veel aan allerlei sporten in de buurt te doen is waar ik geen weet van had. Tijdens het sporten word je altijd hartelijk welkom geheten je ziet een vertrouwd gezicht. Stimulerend gevoel op naar de volgende les. Af een toe een berichtje via de mail informatief en belangstellend. Ik hoop dat vele mensen van deze sport gelegenheden gebruik gaan maken. Er is zeker voor een ieder wat wils en het belangrijkste… dankzij de ondersteuning van de Buurtsportcoach.

Meer informatie
Buurtsportcoach Sebastiaan Huijsmans
s.huijsmans@amstelveensport.nl
088 - 8585104