AMSTELVEEN - De Oranje hockeymannen zijn zaterdag Europees kampioen geworden door Duitsland na shoot-outs te verslaan. Keeper Pirmin Blaak wist twee Duitse pogingen te keren en ontpopte zich zo tot uitblinker.

Na de reguliere speeltijd eindigde het in 2-2 in het Wagener Stadion. Via een benutte strafbal van Christian Rühr namen de Duisters in het tweede kwart een voorsprong. Na de rust werd Nederland sterker en de verdiende gelijkmaker bleef dan ook niet uit toen een inzet van Robbert Kemperman via een Duitse verdediger in het doel belandde. In een spannende slotfase leken de Duitsers aan het langste eind te trekken toen Constantin Staib voor een nieuwe voorsprong wist te zorgen. In de slotminuut bracht Jip Janssen vanuit een strafcorner Oranje weer op gelijke hoogte.

In de shoot-outs bleken de Nederlanders koelbloedig. Jeroen Hertzberger, Thierry Brinkman, Robbert Kemperman en Thijs van Dam mikten allen raak en omdat keeper Blaak de pogingen van Rühr en Herzbruch onschadelijk maakte was het Europees goud een feit.