AMSTELVEEN - Het Amstelveen Sportgala ging vrijdagavond 9 februari van start met een Lightsaber Act door Atilim MartialArts. Het Hermann Wesselink College was net als vorig jaar het toneel van dit gala wat volledig in het teken staat van de sport in Amstelveen. Sport is een eerste levensbehoefte, AmstelveenSport wil dat mogelijk maken voor iedereen.


Presentatoren van de avond waren Heleen van Ketwich Verschuur, directeur AmstelveenSport en Mathijs Groenewoud van 1Amstelveen. Met een magische act van Nederlands kampioen illusionisten Roy & Justin, The Magic Brothers werd Heleen op het podium tevoorschijn getoverd.

Ruim 450 gasten genoten van een avond vol magie, entertainment en het uitreiken van prijzen aan mooie en bijzondere mensen. Amstelveense kampioenen werden gehuldigd, de Sporter en Talent van het jaar gekozen, de verenigingsprijs en de Peter Post Oeuvreprijs uitgereikt en een coach en vrijwilliger van een sportvereniging in het zonnetje gezet. Dit alles onder de muzikale begeleiding van DJ Jordy. Traditiegetrouw opende Burgemeester Tjapko Poppens met het serveren van de gouden bal het Amstelveen Sportgala.

Talent van het Jaar 2023

Een maand lang kon het publiek stemmen op vijf talenten op de shortlist. Meer dan 5.000 stemmen werden er uitgebracht, deze stemmen telden voor 50% mee. De jury, bestaande uit de club van sportambassadeurs en talentbegeleider van AmstelveenSport, was goed voor de andere 50%. Op basis daarvan zijn er drie talenten genomineerd, welke tijdens het gala bekend werden gemaakt. Prijsuitreiker Burgemeester Tjapko Poppens benadrukte voor het uitreiken van de prijs nog eens het belang van talentontwikkeling en de mogelijkheden die er zijn voor talenten dankzij het topsport vriendelijk zijn van de scholen in Amstelveen. Onder een daverend applaus werd de prijs voor Talent van het Jaar 2023 uitgereikt aan Marit van Buul, keepster in een hockey team bij de club Pinoké en in het Nederlands O18. Groot compliment kreeg ze van de jury voor haar geweldige steun in spannende momenten voor haar team. De Rabobank draagt het ontwikkelen van sporttalenten een warm hart toe en is daarom al jarenlang betrokken bij deze prijs. Naast Marit ontvingen ook runner-ups rugbyspeler Enzo Fontein en tennisser Bartu Karayel de door de Rabobank gesponsorde prijs.

Coach van het Jaar 2023

Met een onwaarschijnlijke goocheltruc door Roy & Justin, The Magic Brothers samen met wethouder Financiën Adam Elzakalai werd Serge Boyd van Basketbalvereniging MBCA bekend gemaakt als Coach van het Jaar 2023. “Hij is de beste jeugdbasketbal coach en talentopleider van Nederland!” aldus de inzending door de jongens van zijn team jongens M16. “De kampioenen die worden gehuldigd, sporter en talent die worden gekozen, zouden er niet gestaan hebben zonder hun coach. Daarom verdienen juist coaches het om in het zonnetje gezet te worden”, benadrukte prijsuitreiker Adam Elzakalai.

Vrijwilliger van het Jaar 2023

Verenigingen kunnen niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers. Veel inzendingen zijn dan ook in deze categorie ingestuurd. Prijsuitreiker wethouder Sport Herbert Raat deed een oproep om dit aantal volgend jaar minstens te verdubbelen, dit omdat vrijwilligers van onschatbare waarde zijn voor sportverenigingen en een prijs als deze verdienen. De jury was het er unaniem over eens dat er dit jaar wel één heel bijzondere tussen de aanmeldingen zat. Een vrijwilliger die zich al vele jaren inzet om zo veel mogelijk mensen het plezier van sporten te laten beleven en ervoor zorgt dat haar vereniging meedoet aan veel activiteiten in Amstelveen. Daarbij geen beperkingen ziet, maar juist denkt in uitdagingen en oplossingen daarbij domein overstijgend te werk gaat binnen de gemeente Amstelveen. Vrijwilliger van het Jaar 2023 is de voorzitter van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen, Corrie van Hugten.

Vereniging van het Jaar 2022

Verenigingen werd gevraagd in hun motivatie aan te geven waar ze het meest trots op waren in 2023, wat ze een andere vereniging ook zouden gunnen of waar ze van kunnen leren? De Amstelveense Rugby Club is uitgeroepen tot Vereniging van het Jaar 2023. Bij de club groeide een in eerste instantie klein en op het oog eenvoudig initiatief, het met elkaar eten op trainingsavonden, uit tot een moment waar door velen wekelijks naar werd uitgekeken. Het is juist deze ultieme verenigingsgedachte, het “met elkaar” dat ARC tot winnaar maakte. Trots namen de vertegenwoordigers van de Amstelveense Rugby Club de wisselbeker en de door de gemeente ter beschikking gestelde cheque van 2.500,- euro in ontvangst uit handen van wethouder Sport Herbert Raat.

Peter Post Oeuvreprijs

Bijzonder moment tijdens het Amstelveen Sportgala was de uitreiking van de Peter Post Oeuvreprijs, een prestigieuze award voor een (oud) topsporter die een connectie heeft met Amstelveen en die binnen de sport verbindend is. Dit jaar is voormalig hockeyinternational Carole Thate de gelukkige winnaar van deze prachtige prijs, vanwege haar indrukwekkende erelijst als actieve sporter en haar inzet voor de sport daarna. Carole Thate ontving de award, een prachtig beeld van wielrenner Peter Post, uit handen van judoka Karel Gietelink.

Juryvoorzitter en voormalig wethouder Sport Peter Bot bedankte Carole voor alles wat ze betekent voor de amateur en topsport. “Carole, is een echte teamspeler en laat graag anderen schitteren. Ze treed liever niet op de voorgrond en heeft geen moeite om zich weg te cijferen voor het algemeen belang.” Mooie woorden voor een bijzondere sportvrouw die maar liefst 168 interlands voor Oranje speelde en meedeed aan 3 Olympische Spelen. Na haar actieve carrière bleef ze zich inzetten voor de sport. Ze trad toe tot de atletencie van het NOC*NSF, werkte samen met Johan Cruijff en was 16 jaar lang de internationale directeur van de Johan Cruyff foundation. Nu is ze algemeen directeur van de World of Johan Cruyff. Daarnaast is ze voorzitter van het sportgezelschap De 144. Carole draagt de sport een warm hart toe, in Amstelveen is ze actief in de lokale politiek én lid van de Amstelveense Club van Sportambassadeurs.

Tijdens de uitreiking ontving Carole Thate via een videoboodschap warme woorden van waardering en felicitaties van haar vrouw, de Australisch hockeycoach en voormalig hockeyster, Alyson Annan en de dochter van Johan Cruijff, Susila Cruijff. Vol trots sloot juryvoorzitter Bot dan ook af met: “Het is dan ook meer dan verdient dat jij deze oeuvreprijs, door je passie en gedrevenheid, aan je erelijst mag toevoegen.”

Sporter van het Jaar 2023

Als sluitstuk en hoogtepunt van het Amstelveen Sportgala wordt de Sporter van het Jaar gekozen. Burgemeester Tjapko Poppens maakte vol trots bekend dat de in Amstelveen wonende paralympisch kampioen wielrennen Daniel Abraham Gebru zich Sporter van het Jaar 2023 van de gemeente Amstelveen mag noemen. Zijn uitzonderlijke sportprestaties afgelopen jaar en de daaraan voorafgaande jaren plus zijn tomeloze energie om anderen te enthousiasmeren te gaan sporten maken hem een icoon voor de sport.

De van oorsprong Eritrese wielrenner Daniel Abraham Gebru won goud tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016, tijdens die in Tokio in 2021 goud op het onderdeel tijdrit en brons op wegrit. In 2022 behaalde hij een gouden medaille op het WK tijdrit. In de zomer van 2023 won Daniel maar liefst twee keer goud, én op de scratch én bij de tijdrit op de weg tijdens het WK Wielersport in Glasgow, Schotland. In 2016 en vorig jaar was Daniel ook al genomineerd voor Sporter van het Jaar, de jury kon er niet langer omheen, een sporter met zo’n groot talent verdient het om te worden gekozen tot Sporter van het Jaar.

De jury is niet alleen onder de indruk van zijn uitzonderlijke sportprestaties, maar ook van het enthousiasme waarmee hij anderen stimuleert te gaan sporten. In Amstelveen zet hij zich in tijdens sportevenementen en weet dan met zijn vrolijke glimlach velen in beweging te krijgen. “Blijf lekker actief en niet te veel zitten”, is dan ook het advies van Daniel.

Daniel is op trainingskamp om zich voor te bereiden voor de Olympische Spelen in Parijs deze zomer en was er daarom zelf niet bij. De prijs werd in ontvangst genomen door zijn meer dan trotse dochter Julia.

De avond werd compleet gemaakt door een fantastisch optreden van Breakdance Team Monsoon en een verbluffende illusionisten act van Roy & Justin, The Magic Brothers. Het publiek genoot en was duidelijk onder de indruk van beide optredens.

Kampioenen huldiging

Na het uitreiken van de prijzen in de categorieën werden de kampioenen gehuldigd. Zij kwamen onder luid applaus de trap af naar de foyer en op de catwalk werden gehuldigd.

Kampioenen die zijn gehuldigd:

Basketbal: Vrouwen U14, Mannen U14, Mannen U16 en 3x3 Basketball Hair Jordan, bestaande uit Lilou Rusticus, Isa Pigot, Sofie Zuskov en Ivy Panka van Basketbalvereniging MBCA

Hiphop: Duo Robin & Melissa, Duo Maebh & Noa en Saige Chocolad van Dance Improvement

Honkbal: Lucas Baan en Thomas Baan van Diamonds baseball Academy

Kanoën: Ilona Roebana van Kanovereniging Frisia

Karate: Mckenzie Gonsalves, Kirill Ogarev en Patrisia Othman van Karate-Do Buitenveldert

Rolstoeldansen: Ilona Brugman, Richard Okkerse, Margriet Doorenspleet en Mirjam Tolen van Stichting Rolstoeldansen Amstelveen

Schaken: Team D1, bestaande uit Achyuth Aravindhan, Akshaj Katpatal, Reyansh Kakrana, Aashray Mittal en Aakrit Seth van Schaakvereniging Zukertort

Schermen: Michael Dijkstra van Schermvereniging Tréville

Turnen: Jeugdteam springgroep en Combi springgroep Die Haghe/United Amstelveen van Turnvereniging United Amstelveen

Waterskiën: Roger Pop

Zwemmen: Nick Vodde van Zwemvereniging De Futen

AmstelveenSport kijkt terug op een zeer geslaagd sportgala en heeft nu al zin in de volgende editie, het 25 jarig jubileum, op vrijdag 7 februari 2025 in de Schouwburg Amstelveen.