Veel mensen weten het niet. Maar als je de cijfers eenmaal kent, laat het je niet meer los. Een hartafwijking is doodsoorzaak #1 bij kinderen in Nederland. Elke 48 uur overlijdt er een kind aan een hartafwijking. Dat moet en kán anders. Daarom vraagt Stichting Hartekind tijdens de Hartekindweek (van 12 t/m 18 februari) aandacht voor kinderen met een hartafwijking en haalt ze geld op om de overlevingskansen van deze hartekinderen te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren.


Hartekinderen uit het hele land geven Hartekind een gezicht
Ties (4 mnd) uit Eindhoven, Mikky (1) uit de kop van Noord-Holland, Giulian (1) uit Maastricht, Victor (2) uit Zwolle, Joep (4) uit Vught, Jip (5) uit Den Dolder, Levi (10) uit Utrecht, Jort (13) uit het Drentse Eursinge en de helaas veel te vroeg overleden Amber uit Etten-Leur en MaryJane uit Apeldoorn zijn tien van de 25.000 hartekinderen in Nederland. Zij hebben allemaal hun eigen verhaal dat zich kenmerkt door vechten voor hun leven.

De 1-jarige Mikky bijvoorbeeld heeft in haar jonge leven al veel meegemaakt. Haar moeder Nanette vertelt: “Toen we bij de 20-weken echo hoorden dat ons kindje een hartafwijking had, sloeg de angst ons om het hart. Bang om ons kindje te verliezen. Dankzij de vroegtijdige diagnose, operatie en behandeling heeft Mikky het overleefd. We waren op de juiste plek, op de juiste tijd, met de juiste mensen waardoor Mikky nu nog bij ons is. Want het is doodsoorzaak nummer 1. Het is ontzettend belangrijk dat alle ouders die dit mee moeten maken hun kindje levend mee naar huis kunnen nemen.”

De ouders van Amber hadden dat geluk niet. Zij hebben hun dochter op 4-jarige leeftijd verloren. Geëmotioneerd vertellen ze hun verhaal: “Amber werd geboren met meerdere hartafwijkingen. We klampten ons vast aan elk klein lichtpuntje, in de hoop dat die angst niet onze nachtmerrie zou worden. Toen ze ongeveer 3 1/2 jaar oud was bleek dat haar hartje te ziek was om nog een operatie aan te kunnen. Toen stond ze op de wachtlijst voor een donorhart maar helaas kwam een donorhart niet op tijd en is ze op 4-jarige leeftijd overleden. Een donatie betekent een kans op leven voor hartekinderen. Elke 48 uur overlijdt er een kind aan een hartafwijking. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht komt voor hartafwijkingen bij kinderen en de gevolgen daarvan. 25.000 andere hartekinderen in Nederland strijden voor een kans op overleven én kwaliteit van leven.”

Binnen 10 jaar uit de top 3
Elke dag worden er 4 kinderen geboren met een hartafwijking en niet alle kinderen overleven dit. Tweederde van de hartekinderen moet vlak na de geboorte één of meerdere levensreddende operatie(s) ondergaan. Maar helaas... geopereerd is niet altijd hetzelfde als genezen. Veel hartekinderen hebben te maken met een kortere levensverwachting en een lagere kwaliteit van leven.

Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in om de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Met als doel om hartafwijkingen binnen 10 jaar uit de top 3 van meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen te krijgen. Hartekind financiert levensbelangrijk onderzoek en geeft voorlichting aan ouders. Zo komt een wereld waarin hartekinderen ook onbezorgd kind kunnen zijn, steeds dichterbij.

  • Bekijk in deze video wat de impact is van een hartafwijking bij kinderen

  • In deze video komen Nanette en Mikky aan het woord.