AMSTELVEEN - Afgelopen week werden de laatste wegdekken bij het viaduct Ouderkerkerlaan ingehesen. Deze enorme operatie, uitgevoerd door aannemer BAM, heeft in totaal vier nachten geduurd.

“Het viaduct krijgt steeds meer vorm”, aldus wethouder Verkeer Rob Ellermeijer. “In de eindsituatie ontstaat een totaal vernieuwd knooppunt met een verbeterde overstap tussen de tramhalte en het vernieuwde kruispunt met bus voorzieningen en fietsenstallingen. Met het inhijsen van de wegdekken zijn we weer een stap dichterbij.”

Giga operatie
Het wegdek ligt op 48 betonnen liggers van 21,6 meter, met een gewicht van 24 ton per ligger. Verder plaatste de aannemer 110 funderingspalen, 140 ton wapeningsstaal en 1100 m3 beton voor de wanden en vloeren. Voor de werkzaamheden is één van de grootst beschikbare telekranen ingezet.

Voorgebouwd in de fabriek
De aannemer maakt veel gebruik van ‘prefabricatie’. Dit betekent dat constructie elementen al zijn voorgebouwd in de fabriek. Voordeel hiervan is dat het bouwwerk op locatie snel in elkaar kan worden gezet. Wat hierna volgt is onder andere het opnieuw asfalteren van het viaduct en aanbrengen van nieuwe bestrating, verlichting en stoplichten. Ook de werkzaamheden bij de fietstunnel worden afgerond. De gemeente stelt een groenplan op voor het opnieuw aanplanten van bomen en struiken. Deze groen herinrichting zal als laatste onderdeel uitgevoerd worden. De werkzaamheden duren nog tot oktober 2020.

Verbreding viaduct ter voorbereiding op werkzaamheden A9
De verbreding van het viaduct bij knoop Ouderkerkerlaan is één van de projecten die vooruitlopen op de werkzaamheden aan de A9. Hiermee vergroot de gemeente de capaciteit van het gemeentelijk wegennet en zorgt voor een betere bereikbaarheid en doorstroming.