AMSTELVEEN - Op donderdagavond 23 juni organiseerde de gemeente een bijeenkomst met een aantal actieve vrijwilligers die zwerfafval inzamelen. Deze betrokken bewoners dachten mee over de aanpak van zwerfafval. Ook het aantrekken van nieuwe vrijwilligers en het aanbieden van meer afvalknijpers en -zakken stond op het programma.

Amstelveen telt meer dan 170 actieve afvalrapers. Deze vrijwilligers helpen de gemeente niet alleen de straten en parken extra schoon te houden, zij signaleren ook zwerfvuil en zijn de ogen en oren van de wijk. Wethouder Floor Gordon (wijkbeheer): “Zij helpen ons de zogenaamde ‘hotspots’ in kaart te brengen. Plaatsen waar vaak rondslingerend afval ligt. Met de tips van de vrijwilligers komen we tot nieuwe inzichten. Ik heb veel waardering voor alle inwoners die meehelpen Amstelveen schoon te houden.”

Monitoren hotspots deze zomer

In juni is de gemeente gestart met het monitoren van hotspots. Op deze plaatsen worden extra afvalbakken geplaatst. Hiernaast is voor deze specifieke locaties een plan van aanpak opgesteld om het zwerfafval terug te dringen. Bijvoorbeeld door de inzet van communicatiemiddelen, zoals containerstickers. De vrijwilligers gaven hierbij als tip rekening te houden met positieve en duidelijke boodschappen. Ook meertaligheid vonden zij erg belangrijk.

Meer vrijwilligers trekken

De avond stond ook in het teken van het aantrekken van nieuwe vrijwilligers. De huidige vrijwilligers raadden aan om zwerfvuil rapen vaker te communiceren en positieve verhalen van vrijwilligers te delen om de zichtbaarheid te vergroten. Er zijn veel creatieve ideeën bedacht, zoals een schoolpleinenrace waar basisscholen strijden om het schoonste schoolplein en het ter beschikking stellen van hesjes met de activerende tekst: ‘Ik ruim op, u ook?!’ Alle ideeën en tips van de vrijwilligers worden meegenomen in de aanpak van zwerfafval.

Save the date

Om te noteren: zaterdag 17 september 2022 is het World Cleanup Day. Deelnemers kunnen zich alvast aanmelden per e-mail. Kijk voor meer informatie op de website van Nederland Schoon.