AMSTELVEEN - Tjapko Poppens (48 jaar) is door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amstelveen. Kees Noomen, voorzitter van de vertrouwenscommissie, heeft dit op 8 april bekend gemaakt. De nieuwe burgemeester volgt Bas Eenhoorn op die waarnemend burgemeester is sinds 1 oktober 2017.

De heer Poppens (VVD) is sinds 2012 burgemeester in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hij heeft ervaring opgedaan zowel in de private als de publieke sector. Hij is opgegroeid in de provincie Groningen en afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit & Research met als afstudeerrichting bedrijfs- en bestuurskunde. In 2005 werd hij raadslid in Deventer en vanaf 2007 was hij daar fractievoorzitter. Daarnaast was Poppens vanaf eind 2008 Hoofd Strategie & Control gemeente Enschede en werd hij vervolgens directeur concernstaf van deze gemeente. De heer Poppens is getrouwd en vader van drie kinderen.

De vertrouwenscommissie heeft een zorgvuldig selectieproces doorlopen basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad herkent in de heer Poppens een gedreven bestuurder die uitstekend past bij de gestelde ambities van de stad Amstelveen. De commissie ziet in hem een bruggenbouwer en een resultaatgerichte bestuurder die doortastend is en een stevige bijdrage kan leveren aan de rol van Amstelveen in de Metropool- en Veiligheidsregio.

De gemeenteraad biedt de voordracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan. De benoeming is definitief na ondertekening van het Koninklijk Besluit. De installatie van de nieuwe burgemeester vindt naar verwachting plaats op 28 mei 2019.