AMSTELVEEN - Amstelveen heeft de regels rond de gemeentelijke starterslening verruimd, zodat meer inwoners er gebruik van kunnen maken. “De nieuwe regels gaan per 1 oktober 2020 in”, zegt wethouder Rob Ellermeijer tijdens de allereerste ‘Week van de Starter’.

Amstelveners kunnen met de starterslening het verschil overbruggen tussen de prijs van de woning en het bedrag dat zij bij de bank kunnen lenen. “We zagen dat er te weinig gebruik werd gemaakt van onze regeling”, zegt Ellermeijer. “Daarom hebben we het aangepast.” Het voorstel is woensdag 23 september 2020 aangenomen door de gemeenteraad.

Aangepaste voorwaarden
Starters kunnen een gemeentelijke lening krijgen bij een woningprijs onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van € 310.000,-. Voor woningen met energiebesparende en kwaliteitsverbeterende maatregelen is dat € 328.600,-. De starterslening kon in de oude situatie 20% van de kostengrens zijn, maar niet meer dan € 40.000,-. “Dit maximum is geschrapt in de nieuwe situatie”, zegt Ellermeijer. “Ook laten we de oude inkomensgrens van € 45.000,- vrij.” Amstelveners die gebruik willen maken van een starterslening kunnen terecht op de pagina Starterslening aanvragen.

Doelgroepen
De starterslening is in eerste instantie bedoeld voor Amstelveners. “Maar we willen de regeling ook graag openstellen voor specifieke doelgroepen die zich hier moeilijk kunnen vestigen, bijvoorbeeld zorgpersoneel en leraren ook van buiten Amstelveen“, zegt Ellermeijer. “Amstelveen biedt hen graag perspectief op een passende woning.”

De week van de starter
De Week van de Starter wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en vindt plaats van 28 september tot en met 4 oktober 2020. Het is een gezamenlijk initiatief van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en organisaties uit de woonsector. Om starters beter te ondersteunen bij het zoeken naar een eerste koop- of huurwoning, is in de Week van de Starter de website Starten op de woningmarkt gelanceerd.

Deze website voorziet in de behoefte van starters om alle informatie op één centrale plek te vinden. Op de website vinden starters betrouwbare en complete informatie over de mogelijkheden die er voor hen zijn op de koop- en huurmarkt. Denk aan stappenplannen, checklists en professioneel advies van woningexperts.