AMSTELVEEN - Zo’n negentig leerlingen van basisschool Het Palet en montessorischool De Linde hebben meegedaan met speciale kunstlessen van Margot Berkman. Dit educatieve programma is onderdeel van de totstandkoming van het kunstwerk op het Keizer Karelplein.


Wethouder Rob Ellermeijer was onlangs aanwezig op montessorischool De Linde. “Het is mooi om te zien hoe serieus de leerlingen bezig waren met de lessen. Maar natuurlijk ook hoe veel plezier ze hadden door eigen ontwerpen te maken.”

Werk leerlingen gepresenteerd
De leerlingen weten inmiddels alles over het kunstwerk dat op het plein komt en hoe kunstenaar Margot Berkman haar beelden maakt. “Zij zijn als het ware de ambassadeurs geworden”, zegt Berkman. “De werken die de kinderen zelf hebben gemaakt worden te zijner tijd ook gepresenteerd.”

Berkman begon afgelopen voorjaar met het ontwerpen van het kunstwerk voor het vernieuwde Keizer Karelplein. Tijdens het proces had zij meerdere keren contact met bewoners. Op haar oproep om verhalen en herinneringen te delen over het plein, zijn veel reacties binnengekomen. De verhalen en anekdotes hebben Berkman geïnspireerd. Haar eigen onderzoek naar de locatie, de verhalen en de omgeving stonden aan de basis van het ontwerp. In juli bezochten omwonenden het atelier voor een eerste impressie. In december krijgen raadsleden ook nog een kijkje in de keuken.

Keizer Karelplein
Tijdens de werkzaamheden aan het drukke verkeersplein zijn door de kunstenaar en de aannemer technische voorzieningen aangebracht op de plek waar het kunstwerk komt te staan. Als het kunstwerk af is kan de daadwerkelijke plaatsing daarom snel en soepel gebeuren. Naar verwachting wordt het kunstwerk in het voorjaar van 2020 onthuld op de nieuwe rotonde van het Keizer Karelplein.