AMSTELVEEN - De gemeente Amstelveen blijft zich inzetten voor de emancipatie en acceptatie van lhbti+ inwoners. “Om dit kracht bij te zetten prijkt er een nieuw regenbooglogo op de grensborden van onze gemeente”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. Samen met wethouder Floor Gordon onthulde hij donderdag een van de nieuwe grensborden.

Geld voor emancipatiebeleid

Net als 54 andere Regenboogsteden krijgt Amstelveen een financiële bijdrage van OCW om het lokale lhbti+ emancipatiebeleid te versterken. Dat is hard nodig vindt ook minister Dijkgraaf van OCW, die verantwoordelijk is voor emancipatiebeleid. Hij zet daarom voor de periode van 2023-2026 de aanpak Regenboogprogramma voort met de zogeheten Regenboogsteden. De gezamenlijke ambitie is om de acceptatie van lhbti+ personen te laten toenemen onder de gehele bevolking.

Volgens OCW is daarbij extra aandacht nodig voor jongeren, ouderen en in kringen waar lhbti+ zijn nog een taboe is. Lhbti+ personen moeten zich meer gesteund voelen, veilig en weerbaar op school, op straat, op het werk, in de zorg en thuis, in de sport en in hun eigen sociale kring, zei Dijkgraaf vorig jaar op een Regenboogcongres in Utrecht.

Doelen bereiken

Tijdens een bijeenkomst in de gemeente Ede tekenden de Regenboogsteden een intentieverklaring waarin zij verklaren dat ze hier de komende jaren verder mee gaan. Elke gemeente legt daarbij eigen accenten en zet ook eigen middelen in om lokale doelen te bereiken.

Momenteel zijn er 55 Regenbooggemeenten die meedoen aan het programma van het ministerie van OCW. De gemeenten Ede en Apeldoorn zijn de laatst toegetreden gemeenten. Naast de 55 Regenboogsteden die een convenant tekenen met het ministerie van OCW zijn er nog andere gemeenten die zich Regenbooggemeenten noemen, maar die niet meedoen aan het programma.