AMSTELVEEN - Afgelopen jaar ving vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht uit Amsterdam 415 wilde vogels en 109 zoogdieren uit Amstelveen op. Dierenambulance de Ronde Venen/Amstelland leverde de meeste dieren. Particulieren brachten 41 vogels en twee zoogdieren naar De Toevlucht.


Eind vorig jaar kwam in het nieuws dat opvangcentra voor wilde dieren in Nederland dreigden te verdwijnen door strenge eisen en financiële tekorten. Deze opvangcentra zijn voor een groot deel afhankelijk van giften van donateurs en steun van gemeenten. Volgens wethouder Floor Gordon (dierenwelzijn) zijn gemeenten niet verplicht om wilde dieren op te vangen. “Gemeenten zijn alleen verplicht om dieren met een vermoedelijke eigenaar te laten opvangen, zoals honden en katten. Dit hebben we geregeld met Dierenbescherming Nederland bij Dierentehuis Amstelveen/Ouder-Amstel. Wij vinden het belangrijk om ook hulpeloze wilde dieren op te vangen. Daarom geven wij De Toevlucht jaarlijks 10.000 euro subsidie”.

Veel egels
Opvallend zijn de grote aantallen egels: 80 stuks. Ook zijn er zes ruige dwergvleermuizen, zes dwergvleermuizen en twee laatvliegers (ook een vleermuissoort) uit Amstelveen opgevangen bij De Toevlucht. Bij de vogels overheersen de stads-, post-, hout- en tortelduiven, kauwen en meerkoeten. Bijzonder zijn de zeven watersnippen, twee buizerds, één sperwer en drie ransuilen.

Retour Amstelveen
Nadat de dieren zijn opgeknapt, laten medewerkers van De Toevlucht ze weer in Amstelveen los. Kijk voor meer informatie over het werk van deze opvang op de website van De Toevlucht. Gewonde of verzwakte wilde dieren kunnen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 9.00 tot 15.00 uur bij De Toevlucht worden gebracht.