AMSTELVEEN - Wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) en Burgemeester Tjapko Poppens brachten een bezoek aan Ondernemersvereniging Westwijk, de twee Bedrijveninvesteringszones van Kostverlorenhof en het winkelgebied Amsterdamseweg Zuid. Wethouder Gordon doet deze bedrijventours, de derde in 2020, om te horen wat er leeft en om te zien waar de Amstelveense bedrijven mee bezig zijn.

Een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een samenwerking waarbinnen alle ondernemers uit een (winkel)gebied verenigd zijn. Vanuit de BIZ werken ondernemers samen aan de verbetering van de bedrijfsomgeving. Zo worden gezamenlijk events georganiseerd, de feestverlichting aangeschaft. Wethouder Gordon: ”Het vormen van een BIZ heeft veel voordelen. Stabiliteit en continuïteit maken een BIZ een volwaardige partner voor externe partners, de gemeente en bewoners. Je kunt gezamenlijk goedkoper en effectiever investeren en collectief diensten inkopen. Voorbeelden zijn het gezamenlijk inkopen en regelen van afvalverwerking, schoonmaak en aankleding van het winkelgebied. Om meer bezoekers te trekken kan een winkelgebied gezamenlijk evenementen organiseren en aan promotie van het winkelgebied doen.”

Burgemeester Poppens: “Met een BIZ kunnen ondernemers geld en tijd steken in het aantrekkelijker, bekender en veiliger maken van het gebied en daarmee de concurrentiepositie en omzet verbeteren. Dit kan door bijvoorbeeld samen de beveiliging te regelen en onveilige plekken aan te pakken door bijvoorbeeld extra verlichting. Alle ondernemers betalen zo mee en profiteren mee van de verbeteringen in het gebied.”

Bij Winkelcentrum Westwijk werd met het bestuur van de Ondernemersvereniging, waar alle ondernemers lid van zijn, gesproken over hun ambitie. Het Winkelcentrum heeft de doelgroepen in kaart gebracht en het primaire verzorgingsgebied. Deze informatie wordt ingezet voor de promotie van het winkelcentrum. De burgemeester stelde vragen over veiligheidsgevoel onder de bezoekers, medewerkers en ondernemers en informeerde naar de betrokkenheid van andere ondernemers binnen het bestuur.

Bij Winkelcentrum Kostverlorenhof is er gesproken met een vertegenwoordiging van twee BIZ besturen. De pandeigenaren en ondernemers hebben ieder een eigen BIZ. Zij willen meer gaan samenwerken onder andere door de inzet van een Winkelstraatmanager. Ook is de ambitie om, na het einde van de eerste BIZ-periode eind 2021, in 2022 weer 2 BIZzen te vormen en de samenwerking voortzetten en een professionele profilering van het Winkelcentrum uit te laten voeren.

Bij het bezoek aan Amsterdamseweg Zuid was ook Darshan Sloot (Directeur Ondernemersvereniging Amstelveen) aanwezig. Hier is gesproken over de mogelijkheden van een BIZ of andere ondernemersvereniging vormen.

Ondersteuning gemeente bij Bedrijveninvesteringszone

De gemeente Amstelveen investeert in de oprichting van BIZzen. Heeft u vragen over het realiseren van een BIZ dan kunt u contact opnemen met senior. accountmanager bedrijven, Wendy Masselink. U kunt haar mailen op w.masselink@amstelveen.nl of bellen op (06) 26 07 09 98. Meer informatie is te vinden op de pagina Bedrijveninvesteringszone (BIZ).