AMSTELVEEN - Het uitbouwen van de gevels op de verlengde Rembrandtweg komt weer een stap dichterbij. Ook het nieuwe overdekte horecaplein bij het Nieuw Loopveld krijgt vorm. De ontwikkelingen, onder de noemer “Project Rembrandtstraat” moeten in 2021 van start gaan.

“De plannen zien er goed uit,” aldus wethouder Herbert Raat (Stadshart). “Het is voor ons belangrijk dat er genoeg ruimte overblijft voor de markt. De vrijdagmarkt is namelijk een icoon van Amstelveen. Collega wethouder Floor Gordon gaat aan de slag met de nieuwe indeling van de markt en de ontwerpopgave voor de herinrichting van de Rembrandtweg, waardoor ook de winkeliers op de Rembrandtweg beter bij het winkelgebied Stadshart worden aangesloten.”

Verdere uitwerking plannen
De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco-Westfield tekenden in februari 2018 een overeenkomst over het project. Sinds die tijd werkte Unibail-Rodamco-Westfield de plannen verder uit. Zowel de gemeente, omwonenden, ondernemers en de markt zijn betrokken bij de plannen. Begin dit jaar maakten de gemeente en Unibail-Rodamco-Westfield afspraken over grondverkoop. De opbrengst hiervan wordt direct geïnvesteerd in aanpassingen aan de verlengde Rembrandtweg. Om deze toekomstbestending te maken en het elan van vroeger terug te geven.

Bart van Twillert, Country Manager bij Unibail-Rodamco-Westfield: “Door de uitbreidingen aan de Rembrandtweg en het overdekken van het Nieuw Loopveld worden Rembrandthof en Binnenhof beter op elkaar aangesloten. Hiermee wordt een belangrijke en noodzakelijke stap gezet in het toekomstbestendig maken van het Stadshart. Dit is nodig nu de rol van stenen winkels door online een ingrijpende verandering ondergaat.”

De markt kan blijven staan
Door de uitbreiding van de gevels aan de verlengde Rembrandtweg ontstaan grotere winkelunits en kunnen nieuwe kwalitatieve retailers worden aangetrokken. Dit trekt nieuwe bezoekers en heeft een gunstig effect op de huidige retailers. De verlengde Rembrandtweg krijgt weer een gezellige uitstraling en de oversteek tussen het Binnenhof en Rembrandthof wordt verkleind.Tegelijkertijd kan de vrijdagmarkt in twee rijen blijven staan. Dit sluit aan bij het gemeentelijk onderzoek naar de nieuwe indeling van de markt waarbij de markt in een lintvorm vanaf het Stadsplein via de verlengde Rembrandtweg over de Rembrandtweg gaat. De gemeente gaat in principe er van uit dat de marktkramen met de opening naar de winkels worden gericht. Dat zorgt voor een levendige markt- en winkelbeleving.

Wonen in Stadshart Amstelveen
De gemeente heeft de ambitie om van het Stadshart een gezellig woonmilieu te maken met diverse functies. Naast de huidige plannen voor commerciële functies, onderzoekt Unibail-Rodamco-Westfield daarom de mogelijkheid om woningen aan het plan toe te voegen. Het zou gaan om een woonprogramma dat aansluit op de woonagenda; namelijk vergroten van het aanbod van betaalbare woningen.

Binnen de kaders van gemeente
Het plan past in de kaders voor het Stadshart zoals die in juli 2017 door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Over het Project Rembrandtstraat moet nog een raadsbesluit genomen worden.