AMSTELVEEN - Dit jaar openen weer verschillende monumenten de deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 en zondag 12 september. Voor het eerst doen de ‘nonnenkappen’ mee, een reeks tuinbungalows op het terrein van tuinvereniging Langs de Akker. Deze elf nonnenkappen zijn dit jaar aangewezen als gemeentelijk monument.

In totaal doen er negen gemeentelijke monumenten mee. “Monumenten herinneren ons aan de ontstaansgeschiedenis van Amstelveen en laten ons zien hoe mooi Amstelveen vroeger was”, zegt Herbert Raat (monumenten). “Door het openen van het Meldpunt Monumenten hebben we er de afgelopen twee jaar veertien gemeentelijke monumenten bijgekregen. Ik ben blij met het initiatief en de motie ‘Laat monumenten niet lopen’ van de gemeenteraad. Gedurende een half jaar konden inwoners suggesties doen voor potentiële monumenten. De inwoners van Amstelveen weten het beste welke gebouwen belangrijk zijn en behouden moeten blijven. Dit heeft mooie suggesties opgeleverd, zoals de nonnenkappen die voor het eerst te zien zijn tijdens de Open Monumentendagen.”

Deelnemende monumenten

Onder meer de Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk doet mee, waar bezoekers onder meer de gerestaureerde gewelven kunnen bezichtigen. Tijdens een rondleiding in de Pauluskerk kunt u meer te weten komen over de architectuur van het gebouw en de diverse historische elementen, waaronder de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Ook het in 2019 als monument aangewezen voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan 4 is geopend. Hier stellen kunstenaars hun atelier open. Kijk op de website openmonumentendag.nl/amstelveen voor alle deelnemende monumenten en de openingstijden.

Historische wandeling
Op zondag 12 september worden rondleidingen gegeven door de stichting Museum zonder Muren langs de nieuwste historische route die in Amstelveen is uitgezet. Deze route loopt langs historische plekken in het Oude Dorp en het Keizer Karelpark. Deelnemen? Meld u dan vóór zondag 5 september aan via historie@amstelveen.nl voor de rondleiding van 11:00 of 14:00 uur. Uw aanmelding is pas na bevestiging definitief. In verband met de coronamaatregelen is er een beperkt aantal plaatsen.