AMSTELVEEN - Op woensdagmiddag 26 augustus 2020 kwam voor het eerst de kinderraad 2020-2021 bij elkaar. Een spannende middag vol energie en actie want er werd meteen een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Uit de groep van zestien kinderen van verschillende basisscholen koos de jury Elina als de nieuwe kinderburgemeester! Elina zit op de Piet Hein school in groep 7.


Juryvoorzitter en wethouder jeugd Frank Berkhout licht de keuze toe; “Het was een lastige maar unanieme keuze. Elina sprong er echt uit. Ze is heel enthousiast en zit vol ideeën. Verder is het een dame met pit en duidelijke standpunten. Ik kijk er naar uit om dit jaar met haar op pad te gaan.”

De kinderen kregen een aantal selectierondes. Zo moesten ze hun ideeën voor het voetlicht brengen bij de jury, werd er een fotoshoot gedaan, knipten ze een lintje door en werd er met elkaar gebrainstormd over het nieuwe thema van de kinderraad. Het thema is ‘gelijkheid’ geworden. De jury bestond, naast juryvoorzitter Frank Berkhout, uit raadsleden Ewa Petiet (BBA) en Sandra van Engelen (CDA), hoofdredacteur Amstelkidskrant Marloes Smit en Lieuwe, de kinderburgemeester 2019-2020.

De echte burgemeester Tjapko Poppens kwam ook even langs om met de kinderraad kennis te maken. Hij vroeg de kinderen naar hun ideeën en vertelde dat het belangrijk is dat de kinderraad de kinderburgemeester helpt en een beetje in de gaten houdt. Net zoals de gemeenteraad dat bij hem doet. Op de eerste raadsvergadering van 23 september 2020 zal hij de nieuwe kinderburgemeester officieel installeren. Elina krijgt dan haar eigen ambtsketen.