AMSTELVEEN - Het Nederlandse team van Stichting Special Needs Taekwondo is woensdagavond gehuldigd in het Raadhuis van Amstelveen.


De achtkoppige selectie werd toegesproken door wethouder Rob Ellermeijer en flink in het zonnetje gezet voor de geleverde prestaties op het WK in Nieuw-Zeeland. Het team onder leiding van nationaal coach David Chung won maar liefst 27 medailles. Sommige deelnemers zijn meervoudig wereldkampioen geworden. “Een geweldige prestatie”, sprak Ellermeijer de aanwezigen toe. “Jullie zijn met z’n allen een enorm avontuur aangegaan, de medailles zijn de kers op de taart.”

Voor Chung had het team al gewonnen voordat ze naar Nieuw-Zeeland waren vertrokken. “Voor ons was de deelname het allerbelangrijkste. Dat we zo goed hebben gepresteerd hadden we niet durven dromen. Het heeft een enorme impact gehad en we zijn het nog steeds aan het verwerken.”

Stichting Special Needs Nederland
Chung begon in 2013 met de speciale begeleiding vanuit de vereniging Chung Do Kwan. Het groeide uit tot een apart initiatief los van de school onder de naam Stichting Special Needs Nederland, een landelijk erkend goed doel met een ANBI-status. Inmiddels zijn er ongeveer tachtig beoefenaars die vallen onder de criteria van Special Needs. Ze trainen in specifieke groepen of in de reguliere groepen.

Ellermeijer heeft niets dan lof voor wat de stichting heeft bereikt. “In Amstelveen vinden we dat iedereen moet kunnen sporten, ongeacht de uitdagingen. De stichting laat zien dat het mogelijk is om iedereen te laten genieten van sport en draagt zo bij aan een inclusief Amstelveen. Bovendien bewijst Special Needs dat het tot geweldige sportieve prestaties kan leiden. Amstelveen is hier met recht trots op.”

Chung is inmiddels benoemd tot vicepresident bij de International Special Needs Taekwondo-organisatie en zodoende verantwoordelijk voor de organisatie van het volgende WK in 2021 in Nederland. “Een ongekend grote eer”, zegt Chung.

Documentaire
Over het WK in Nieuw-Zeeland is een documentaire gemaakt. Het wordt zondag 17 november 2019 uitgezonden op de regionale omroep van Noord-Holland, NH Nieuws.