AMSTELVEEN - Bovenkerk heeft vier nieuwe Automatische Externe Defibrillatoren (AED's). Deze AED's zijn 24 uur per dag beschikbaar voor alle inwoners om hulp te kunnen bieden bij een hartstilstand. Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen onthulde samen met sponsor bij de aanschaf Ugur Pekdemir van Rabobank de AED bij kringloopbedrijf De Boemerang.

De projectgroep AED en Burgerhulpverlening van bewonersplatform Bovenkerk hebben zich hiervoor ingezet. De vijf leden zetten zich in om Bovenkerk veiliger te maken door het werven en opleiden van meer burgerhulpverleners (BHV-ers) en het plaatsen van AED’s die permanent beschikbaar zijn voor 112 en de website HartslagNu.

Openbare AED’s
Bij basisschool De Westwijzer, het bedrijf Stulz en kringloopwinkel De Boemerang Maalderij zijn AED's aanwezig, die alleen tijdens openingstijden beschikbaar zijn. Bij Café de Manen, Huisartsenpraktijk Dr. Göbel, Zorgcentrum het Zonnehof en bij De Boemerang aan de Binderij zijn dag- en nacht beschikbare AED’s geplaatst in een buitenkast met pincode.

Wethouder Van Ballegooijen: “Het is te hopen dat een hartstilstand zo min mogelijk voortkomt. Maar als er een hartstilstand plaatsvindt zijn er in Bovenkerk aardig wat AED’s waar inwoners gebruik van kunnen maken mede door de tomeloze inzet van de Projectgroep AED van bewonersplatform Bovenkerk. De gemeente is betrokken bij dit project door het verstrekken van subsidie voor de aanschaf van de AED’s en buitenkasten. Ik roep andere bewonersgroepen op om ook in hun buurt meer AED’s te krijgen.”

De Boemerang
Kringloopbedrijf De Boemerang heeft een gemiddeld bezoekersaantal van rond de 1.000 per dag. Bij De Boemerang werken ruim 95 mensen voornamelijk bestaande uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bevordert het hergebruik van artikelen en van grondstoffen.Gemeente Amstelveen vindt het belangrijk dat er veel AED’s beschikbaar zijn in de openbare ruimte. Dat is vooral de eerste zes minuten belangrijk bij een hartstilstand. Daarom kunnen inwoners en maatschappelijke organisaties subsidie aanvragen voor een AED en/of buitenkast. Bedrijven kunnen voor een buitenkast subsidie vragen.

Meer informatie
De AED wordt onder andere aangeboden via de website van BuurtAED. Hier kunnen mensen een geldinzamelingsactie starten voor het kopen van een AED. Er lopen dit jaar al weer verschillende initiatieven. Meer informatie over subsidie bij AED's en buitenkasten vindt u op de pagina AED.