AMSTELVEEN - Op 1 december ontving Alphons Böggeman bij zijn afscheid als voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) een lintje uit handen van burgemeester Tjapko Poppens. Böggeman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Böggeman was ruim 30 jaar lang het boegbeeld en de drijvende kracht achter de OA. Als bestuurslid, als vicevoorzitter en sinds 2008 als voorzitter. Hij had een duidelijke visie op de rol en functie van de OA. "Het gaat in een goede ondernemersvereniging om warme, hartelijke verhoudingen, een sfeer waardoor je een gunfactor krijgt," aldus Böggeman.

Naast de OA zette hij zich in voor tal van andere organisaties, zoals de Amstelveense Lionsclub, Stichting Amstelveense Internationale Evenementen, VNO-NCW Amsterdam-Amstelland, Platform Veilig Ondernemen en het Captains Dinner van bedrijvenvereniging Amsterdam Zuidoost.

Linking pin
Böggemann wordt door velen omschreven als de ‘linking pin’ tussen ondernemers, gemeente, cultuur - waar zijn hart ligt - en maatschappelijke organisaties. Zo speelde Böggemann een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Stadshart. Hij wist ondernemers te overtuigen van de waarde van cultuur voor een goed vestigingsklimaat in de gemeente. Ook wordt hij geprezen voor zijn rol als ambassadeur en lobbyist bij de bouw van de Schouwburg en het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Netwerker pur sang
Burgemeester Poppens noemde Böggemann een netwerker pur sang: iemand die altijd opkomt voor de belangen van het Amstelveense bedrijfsleven en met zijn flair en overtuiging veel voor elkaar krijgt. Een alom gewaardeerd bestuurder, een bruggenbouwer en verbinder, iemand die altijd kansen voor Amstelveen ziet. Daarnaast sprak de burgemeester van een kleurrijk en eigenzinnig mens, en een echte levensgenieter. Voor alles wat Alphons Böggeman voor het Amstelveense bedrijfsleven en Amstelveen heeft gedaan gedurende zoveel jaren ontvangt hij deze koninklijke onderscheiding.