AMSTELVEEN - Amstelveen is een kunstwerk in de openbare ruimte rijker. Op het vernieuwde Keizer Karelplein onthulde wethouder Rob Ellermeijer vrijdagmiddag de beeldengroep ‘Whispering Seaweed‘ samen met kunstenaar Margot Berkman.

Voor het kunstwerk liet Margot Berkman zich onder meer inspireren door verhalen van omwonenden. Ook heeft het werk een sterke connectie met water en de zee. Het Keizer Karelplein ligt zo’n tweeënhalf tot vier meter onder de zeespiegel. Ook de druppelvorm van de nieuwe rotonde en het feit dat Keizer Karel ooit de aanzet gaf tot de oprichting van het hoogheemraadschap Amstelland, speelden een rol bij het ontwerp.

“Ik feliciteer Amstelveen met dit bijzondere stukje zeebodem”, sprak Ellermeijer de aanwezigen toe. “Het kunstwerk is een echte landmark geworden, een verbinding tussen noord en zuid, en een aanwinst voor Amstelveen. Tevens wil ik Margot bedanken en ook de omwonenden voor hun betrokkenheid. Hun verhalen hebben Margot geïnspireerd en het is echt een kunstwerk geworden van de bewoners.”Margot Berkman sprak de hoop uit dat het kunstwerk gekoesterd wordt. “Een kunstwerk in de openbare ruimte zou als een parel moeten zijn in het landschap. Ik hoop dat dit is bereikt en dat Amstelveners ervan kunnen genieten. Ik hoop ook dat mensen zich door dit werk bewuster worden van de schoonheid van de oceaan.”

Tentoonstelling Cobra Museum
Ter gelegenheid van de plaatsing van de beeldengroep is er sinds 24 augustus tot en met 27 september 2020 de presentatie 'Waves of Breath' te zien in het Cobra Museum. De presentatie neemt bezoekers mee in de inspiratiewereld van de kunstenaar. Er is een golf van werken te zien in verschillende media, van schets en tekening tot werk in brons, textiel en een installatie.

Bijzonder onderdeel is een zogenoemde soundscape speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door de New Yorkse muzikant Will Calhoun. Basisschoolleerlingen van het Palet en de Linde hebben kunstlessen over ‘Whispering Seaweed’ gehad en brengen op hun geheel eigen wijze een ode aan de zee.