AMSTELVEEN - Burgemeester Tjapko Poppens onthulde op zondag 26 januari 2020 ‘Levenslicht’ in de Stadstuinen in aanwezigheid van vele belangstellenden. Ook spraken rabbijn Vorst en dichter Koos Hagen. De onthulling van dit monument is één van de activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. Het monument is nog tot en met 2 februari 2020 te zien.

Op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei herdenkt de gemeente Amstelveen, samen met nog 170 Nederlandse gemeenten, de verschrikkingen van de Holocaust met een tijdelijk lichtmonument ‘Levenslicht’. Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt dit herdacht.Burgemeester Tjapko Poppens: “Ook in Amstelveen woonden Joden die zijn gedeporteerd en vermoord. 167 inwoners kwamen nooit meer terug. Met dit monument denken we aan hen en aan alle slachtoffers van de Holocaust. De stenen op het monument ‘ademen’ licht, waarmee we de herinneringen aan de slachtoffers levend houden.”
Lees de volledige toespraak van Burgemeester Tjapko Poppens

Daan Roosegaarde
Het monument is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de Joodse traditie worden stenen op een graf gelegd als eerbetoon aan de overledene. Ook in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde heeft deze tradities als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de blijvende impact van de Holocaust. Het project is mede mogelijk gemaakt door stichting Amstelveen Oranje.