AMSTELVEEN - Op de Nationale Bunkerdag, op zaterdag 3 juni, opent de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg (tegenover de Pauluskerk) tussen 11:00 en 15:00 uur zijn deuren voor publiek. De bunker is in de afgelopen jaren volledig gerestaureerd en ingericht voor educatief gebruik. Meerdere klassen hebben de bunker inmiddels bezocht en waren enthousiast.


Cultuureducatie Amstelland heeft in opdracht van de gemeente een leerlijn ontwikkeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van Amstelveense basisscholen over de Tweede Wereldoorlog. Binnen dit programma wordt ook een bezoek aan de bunker gebracht. De bunker is ingericht voor dit educatieve doel en kan op 3 juni door iedereen bezichtigd worden. “De eerste openstelling van de bunker in maart 2022 werd goed bezocht”, zegt wethouder Herbert Raat (erfgoed). “Toen was een kleine expositie te zien van Amstelvener René Kok met objecten en foto’s uit zijn verzameling over de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. Dat is nu weer het geval. Ik wil dan ook iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen bij dit bijzondere erfgoed.”

Expositie

René Kok is een verzamelaar van materiaal uit de Tweede Oorlog in Amstelveen en omstreken, en beheerder van de populaire Facebook-site ‘Amstelveen tijdens de bezetting’. Naast zijn kleine expositie zijn er verschillende informatieve panelen te zien met tekst en foto’s over specifieke gebeurtenissen tijdens de oorlog in Amstelveen, zoals het bombardement aan de Charlotte van Montpensierlaan en de sloop van andere Amstelveense bunkers na de oorlog.

Ook de Vereniging Historisch Amstelveen heeft geholpen bij de inrichting van de bunker en heeft onder andere vitrines beschikbaar gesteld. Tijdens de openstelling zijn beide partijen aanwezig om een toelichting te geven op de historie van de bunker en de expositie.