AMSTELVEEN - Het herdenkingsmonument ‘Nooit meer teruggekomen’ met daarop de namen van 165 Amstelveense Joden die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog is deze week geplaatst aan de Prins Bernhardlaan. De officiële onthulling vindt door het coronavirus op een later moment plaats.


Het monument is ontworpen door de Amstelveense kunstenaar Piet Cohen. Hij was woensdag 15 april 2020 aanwezig bij de plaatsing van het stalen paneel van 1 meter hoog en 3 meter breed. Wethouder Herbert Raat (monumenten) is blij dat het herdenkingsmonument een vaste plek heeft in Amstelveen. “In de Tweede Wereldoorlog zijn 165 Joodse mannen, vrouwen en kinderen vermoord in de leeftijd van 6 maanden tot in de 90 jaar oud. Dit is een van de grootste littekens in de Amstelveense geschiedenis”, aldus de wethouder. “Met dit monument dat samen met Amstelveen Oranje en andere betrokken inwoners tot stand is gekomen, willen we ervoor zorgen dat deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis zichtbaar in herinnering wordt gebracht en nooit vergeten wordt.”

Onthulling
Op 21 april zou de officiële onthulling plaatsvinden door burgemeester Tjapko Poppens. Dit is vanwege het coronavirus voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zodra een nieuwe datum bekend is, maakt de gemeente en Amstelveen Oranje dit bekend. Geïnteresseerden kunnen wel nu al komen kijken. In de week van maandag 20 april wordt ook het gebied rondom het monument ingericht. Waar nu nog aarde is, komt bestrating en er worden een zitelement en een informatiebord geplaatst.