AMSTELVEEN - Zeven groepen van Amstelveense basisscholen deden dit jaar mee met het project De Milieubende. Kinderen kregen op speelse wijze uitleg over een duurzame wereld en werden uitgedaagd met ideeën hierover te komen. Het project sloot af met een wedstrijd waar drie genomineerde groepen aan meededen. De eerste prijs is gewonnen door groep 7A van De Horizon.


De jaarlijkse milieuheldenwedstrijd draaide deze keer om ideeën voor minder afval op straat, beter recyclen en zuiniger omgaan met energie. Vrijdag 22 november 2019 reikte wethouder Floor Gordon van Natuur- en Milieueducatie samen met juryleden Maarten Schneider (actieve zwerfafvalopruimer), Willem Vrieling (gemeente Amstelveen) en Jacqueline Quarles van Ufford (Duurzaam Amstelveen) de prijzen uit. Floor Gordon: “Wat mij betreft zijn alle kinderen die hebben meegedaan winnaars en milieuhelden. Ik heb boekwerken ingezien vol creatieve ideeën. Er is ongelooflijk bevlogen nagedacht door leerlingen om zuinig met onze aarde om te gaan. Het is zo belangrijk om al jong voorgelicht te worden over het belang van afval scheiden en energie besparen. Op zo’n leuke manier dat het ze hopelijk lang bijblijft”.

De winnaars
De eerste prijs: een cursus vloggen, ging naar groep 7A van De Horizon. De kinderen hadden een modeshow georganiseerd met een kledinglijn van plastic. Ze verspreidden flyers op school en in de buurt om iedereen bewust te maken dat zwerfafval echt niet meer kan. Ook maakten ze instructiefilmpjes over voorwerpen van afval. Groep 8 van De Zwaluw bedacht een vuilnisgame en een inzamelwedstrijd waarmee veel afval opgehaald kan worden. Deze groep kreeg de tweede prijs: plastic vissen in de Amsterdamse grachten met de organisatie Plastic Whale. De Horizon viel nog een keer in de prijzen. Het ontwerp voor een picknicktafel waarin afval meteen gescheiden kan worden van groep 7B wordt werkelijkheid.

Meedenken over oplossingen
De gemeente Amstelveen bood basisschoolgroepen voor het tiende achtereenvolgende jaar de voorstelling en workshop ‘Hoe word ik een Milieuheld’ van de Stichting Milieubende aan. De Milieubende is interactief theater en educatieve workshop ineen en zet leerlingen in groepen 7 en 8 aan om mee te denken over oplossingen voor milieu- en klimaatproblematiek.