AMSTELVEEN - Op zaterdag 9 oktober 2021 kunnen Amstelveners gratis compost halen. Dit is een bedankje van de gemeente Amstelveen aan haar inwoners voor het goed scheiden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en etensresten. Per persoon zijn maximaal vier zakken compost op te halen bij de gemeentewerf op bedrijventerrein Legmeer, Langs de Werf 10. Vergeet uw legitimatie niet.

De poort van de gemeentewerf gaat open om 08.30 uur. Tussen 10.00 en 12.00 uur is het meestal nog rustig; dan is er nog meer dan voldoende compost en vermijdt u de lange wachtrij. Op = op. Het afvalbrenstation is open tot 16.00 uur.

Hoeveel GFT en etensresten zamelt Amstelveen in?
In 2020 is er 4.815 ton GFT en etensresten ingezameld in Amstelveen, dit is gemiddelde 53 kilo per inwoner. In 2019 werd er 4.512 ton GFT en etensresten ingezameld, oftewel 49,1 kilo per inwoners. Dat is een toename van bijna vier kilo per persoon.

Compost past in een duurzame leefstijl
Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar voor uw tuin. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Zo is minder kunstmest nodig en draagt het direct bij aan de vermindering van het broeikaseffect; elke ton GFT bespaart namelijk 90 kilo CO2 uitstoot.

Wat hoort niet in de groene bak of GFT-container?
Het is belangrijk om geen plastic- en biologisch afbreekbare zakken of glazen potten in uw groene GFT-container of bovengrondse GFT-container te doen. Die zorgen voor vervuiling van GFT en etensresten en dus uiteindelijk van de compost. Een papieren zak of krant kan wel.