AMSTELVEEN - De gemeente Amstelveen breidt haar kunstcollectie uit met werken van veelbelovende kunstenaars om hen bekend te maken bij een groter publiek. Het meest recente aangekochte werk is een video-installatie van Thom van Rijckevorsel die vanaf 9 oktober 2020 een tentoonstelling heeft in Museum JAN.

Daarnaast wil het college de bestaande kunstcollectie van toenmalig jong talent dat zich nog in depot bevindt naar buiten brengen. Een voorbeeld is een Karel Appel die sinds 2002 in bewaring is bij het Cobra Museum. De gemeente onderzoekt momenteel hoe zij deze kunst voor alle Amstelveners toegankelijk kan maken.

Rondom de raadszaal pronken kunstwerken van gevestigde namen zoals Jan Verschoor en Jan Sierhuis naast het vorig jaar aangekochte keramiek van de veelbelovende Japanse kunstenaar Kaori Kurihara. “Wij geloven in het investeren in jong en veelbelovend talent en willen hen graag een podium geven”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Dit vloeit voort uit de Cultuurnota die in overleg met de raad tot stand is gekomen. De gemeente heeft een traditie in het verkrijgen van werk van veelbelovende kunstenaars. Zo bezaten we eerder, voordat ze bekend werd, werk van fotograaf Rineke Dijkstra. Dit jaar won zij de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs. En dat blijven we doen. De video-installatie van Thom van Rijckevorsel is hier een voorbeeld van. Na de expositie in Museum JAN kunnen Amstelveners het werk zien in het raadhuis. Maar we hebben ook nog veel werk in depot of in langdurig bruikleen bij het Cobra Museum, zoals het schilderij Deux Têtes Ensemble van Karel Appel uit 1966. Deze willen wij ook toegankelijk maken voor Amstelveners. We hebben het schilderij nu tijdelijk naar het raadhuis gehaald en onderzoeken waar we werk uit het depot volgend jaar een plek kunnen geven, zodat heel Amstelveen het kan zien. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona.”

Kunstcollectie

De kunstcollectie van de gemeente bestaat uit schilderijen en etsen van onder meer Karel Appel en Corneille, en uit foto’s en kleine beelden. De gemeente is bezig om alle werken te registreren in een systeem waarbij een directe koppeling gemaakt kan worden met een website of app, zodat de collectie op termijn voor alle Amstelveners te zien is.

Museum JAN

De aankoop van de video What I Need to Know van Thom van Rijckevorsel (1977) past in de ambitie van de gemeente om de collectie te verrijken met werk van getalenteerde kunstenaars uit de regio. De video was dit jaar te zien tijdens de achtste Amstelveen Triënnale. Zijn werk is daarnaast tentoongesteld in Museum Voorlinden. Van 9 oktober tot en met 29 november is dit en ander werk te zien in de tentoonstelling Thom van Rijckevorsel – Rock, Paper, Screen in Museum JAN. Van Rijckevorsel studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam na ruim 10 jaar in de reclame te hebben gewerkt. Hij maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde object en de werkelijkheid.