AMSTELVEEN - Opnieuw zijn fietsers in Amstelveen gecontroleerd op verlichting. Donderdag waren tussen 18.45 uur en 21.45 uur controles op meerdere plaatsen. In totaal zijn 32 boetes uitgedeeld aan fietsers die geen verlichting hadden. Fietsers die wel verlichting hadden maar volgens de politie toch niet goed zichtbaar waren, kregen gratis fietslampjes.


De controles waren op de Amsterdamseweg ter hoogte van de Kalfjeslaan, en bij het viaduct op de Bos en Vaartlaan. Ook reed er een politieauto door Amstelveen om te controleren op fietsverlichting.

Absolute noodzaak
“Goede fietsverlichting is een absolute noodzaak om deel te nemen aan het verkeer”, zegt wethouder Rob Ellermeijer die ook aanwezig was. “Het was een effectieve controle. Als fietser ben je kwetsbaar. Misschien denk je ‘ik zie alles goed’, maar dat betekent dat niet dat je ook altijd wórdt gezien. En dat is natuurlijk minstens zo belangrijk in het verkeer.”

Vorige maand deelden de politie en gemeente nog gratis lampjes uit aan overtreders op het Kazernepad. “Dat was een publieksvriendelijke actie, met een serieuze boodschap. Deze keer was het menens. De gemeente blijft met voorlichting en controles aandacht vragen voor goede fietsverlichting”, zegt Ellermeijer.

Kluisjescontrole scholen
De fietsverlichtingscontroles waren onderdeel van een aantal politieacties donderdag. Eerder op de dag controleerde de politie kluisjes van leerlingen op drie middelbare scholen. “We hebben daar niets aangetroffen waar we ons zorgen om maken”, zegt wijkagent Jan Pieter Koopmans. “Een mooi en geruststellend resultaat.”