AMSTELVEEN - Dit jaar is het 80 jaar geleden dat een Duitse bommenwerper neerstortte en een woonblok schampte aan de Henegouwselaan in Randwijck. In de vuurzee die ontstond kwamen negen mensen om het leven. Wethouder Herbert Raat heeft zaterdag 5 september een gedenktegel onthuld ter nagedachtenis aan deze ramp.


Binnen één gezin verloren een moeder en vijf kinderen het leven. De uitgebrande huizen, de nummers 85-91, zijn na de oorlog opnieuw opgebouwd. De gedenktegel is een initiatief van de nabestaanden en past in het programma Historisch Besef, waarbij de gemeente ernaar streeft om inwoners bekend te maken met de geschiedenis van Amstelveen. “Het is belangrijk om nooit te vergeten wat zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten en cultuur). “Amstelveners die langs deze plek lopen, kunnen op de tegel kort lezen wat hier is gebeurd. Het plaatsen van een gedenktegel is een mooi initiatief van de nabestaanden waar wij graag aan meewerken.”

Charlotte van Montpensierlaan

Volgend jaar volgt er een tweede gedenktegel op de Charlotte van Montpensierlaan. Hier vielen in 1945 meer dan 30 doden toen twee splinterbommen van de RAF op de woonwijk vielen.