AMSTELVEEN - Op woensdag 24 februari 2021 is het 76 jaar geleden dat een geallieerd bombardement diverse woonhuizen aan de Charlotte van Montpensierlaan verwoestte. Om hierbij stil te staan, plaatst de gemeente op initiatief van één van de overlevenden een gedenktegel in de bestrating. De gedenktegel is vandaag geplaatst ter hoogte van huisnummer 49. De officiële onthulling is vanwege de coronamaatregelen uitgesteld.


Bij het bombardement op 24 februari 1945 kwamen minstens tien mensen om het leven en vielen vele gewonden. De toedracht van het bombardement is nog altijd onbekend. “De initiatiefnemer heeft ons benaderd met de vraag of er een herdenkingspunt kon komen op deze plek,” zegt wethouder Herbert Raat (Monumenten). “Het is mooi én belangrijk dat mensen aandacht blijven vragen voor de geschiedenis van Amstelveen. Daar werken wij graag aan mee.” Het plaatsen van een gedenktegel past binnen het programma Historisch Besef, waarbinnen de gemeente ernaar streeft inwoners bekend te maken met de geschiedenis van Amstelveen.

Henegouwselaan
In het najaar 2020 is een gedenktegel gelegd in de Henegouwselaan. Deze herinnert aan het neerstorten van een Duitse bommenwerper op een woonblok op 7 september 1940. Hierbij kwamen een moeder en vijf kinderen uit één gezin om het leven. De dochter van één van de kinderen die de ramp hebben overleefd, vertelde toentertijd haar verhaal in de rubriek Het Amstelveen van Sophie Schrameijer in het Amstelveens Nieuwsblad.

Onthulling
Zodra de coronamaatregelen het toelaten, wordt een nieuwe datum voor de onthulling aan de Charlotte de Montpensierlaan gepland.