AMSTELVEEN - Om inwoners te helpen de tegels te vervangen voor groen doet de gemeente ook dit jaar mee met het NK Tegelwippen. Met de tegelservice wil de gemeente inwoners aanmoedigen om hun tuin klaar te maken voor het veranderende klimaat. Tot nu toe zijn er in Amstelveen bijna 15.000 tegels gewipt. Op maandag 31 oktober staat een extra ophaaldag op de planning om Amstelveen nog groener te maken.


Floor Gordon, wethouder Duurzaamheid: “De gevolgen van de klimaatverandering waren ook deze zomer weer zichtbaar. Juli en augustus waren de droogste maanden sinds 1833 en augustus was warmer dan normaal. In andere landen was er juist veel wateroverlast. Groene tuinen en geveltuinen helpen bij de opvang van teveel water en zorgen voor koelte in tijden van warmte. Met de tegelservice proberen we inwoners te motiveren tegels te vervangen voor groen.”

Tot nu toe hebben er 155 huishoudens meegedaan met het NK Tegelwippen. Een van de inwoners vertelde: “In mijn voortuin heb ik, op een pad na, alle stenen eruit gehaald en beplanting aangebracht. Het terrasgedeelte heb ik met boomschors gevuld. Ik heb nu veel meer vogels én egels in mijn tuin.”

Hoe werkt de tegelservice?

Op amstelveenrainproof.nl staat alle informatie over het NK Tegelwippen en melden inwoners zich aan. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag voorafgaand aan de ophaaldag. Alleen tuintegels worden opgehaald, dus geen ander (tuin)afval. Vanaf zaterdag voorafgaand aan de ophaaldag om 16.00 uur tot uiterlijk 7.30 uur op de ophaaldag kunnen de tegels op de dichtstbijzijnde straathoek worden gezet.

Het NK Tegelwippen is een van de maatregelen die de gemeente neemt om Amstelveen klaar te maken voor het veranderende klimaat. Ook geeft de gemeente gratis tuinadvies en wordt er bij Ateliers 2005 een voorbeeldtuin aangelegd met informatie over klimaatbestendige maatregelen.