AMSTELVEEN - Het project ‘Onder de Pannen’ heeft een eerste match opgeleverd in Amstelveen. In het project kunnen inwoners die een kamer over hebben, deze beschikbaar stellen aan iemand die tijdelijk zonder woning zit. Inmiddels is de eerste huurovereenkomst ondertekend.


“‘Onder de Pannen‘ van De Regenboog Groep is een mooi project waarbij win-winsituaties ontstaan”, zegt wethouder Rob Ellermeijer. “De huurder krijgt tijdelijk een woonruimte om even op adem te komen na bijvoorbeeld een scheiding, de verhuurder van de kamer krijgt wat extra inkomsten.” Ellermeijer overhandigde donderdag namens de gemeente een bos bloemen aan de eerste Amstelveense inwoner die een kamer beschikbaar stelde.

Oproep
Samen met wethouder Marijn van Ballegooijen roept Ellermeijer meer potentiele verhuurders op zich te melden. “Naast de extra inkomsten kan je ook echt iemand uit de brand helpen”, benadrukt Van Ballegooijen: “Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun woning kwijtraken door verlies van werk of een scheiding, en niet bij familie of vrienden terechtkunnen. Met een tijdelijke kamer komen zij niet verder in de problemen en kunnen zij hun leven weer op de rit krijgen.”

Proef met tien kamers
Gemeente Amstelveen en De Regenboog Groep startten het project begin dit jaar, in eerste instantie voor een periode van twee jaar met tien te verhuren kamers. Inwoners van Amstelveen met een kamer over kunnen deze beschikbaar stellen. Dit geldt ook voor huurders van een sociale huurwoning, waarvoor kamerverhuur normaal gesproken niet is toegestaan.

De kandidaten - zowel huurders als verhuurders – worden gescreend door De Regenboog Groep. Over de huur en extra inkomsten zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties, de uitkeringsinstanties en de gemeente. De extra inkomsten hebben in ieder geval geen gevolgen voor een eventuele uitkering van de mensen die hun kamer verhuren.

Aanmelden en informatie
Potentiele verhuurders van een kamer kunnen informatie opvragen of interesse tonen via onderdepannen@deregenboog.org.

Aanleiding
Onder de pannen is een initiatief van de Regenboog Groep. Na een succesvolle pilot in Amsterdam heeft de GGD alle Amstellandgemeenten geadviseerd het ook in te voeren. Alle Amstellandgemeenten zijn dat nu aan het doen. “We hopen hiermee dakloosheid tegen te gaan”, zegt Van Ballegooien. Wethouder Ellermeijer bracht in 2019 een werkbezoek aan de Regenboog Groep met burgerlid Roode van de SP.