AMSTELVEEN - Op dinsdag 2 juni 2020 is de gemeente weer gestart met de bestrijding van eikenprocessierups. De brandharen van de rups kunnen overlast en gezondheidsklachten veroorzaken. De gemeente loopt de plekken na waar vorig jaar nesten zaten en heeft de eerste nieuwe nesten al gezien. Een aannemer verwijdert de nesten. De overlast van de eikenprocessierups kan tot september duren.

Melden van een nest

Amstelveners die een nest van een eikenprocessierups zien, kunnen dat bij de gemeente telefonisch melden via het telefoonnummer: (020) 540 911. Nesten in eiken in het Amsterdamse Bos kunt u melden via de website van de gemeente Amsterdam. Gezondheidsinformatie is te vinden op de website rupsen.info.

Natuurlijke bestrijding
Dit voorjaar plaatste de gemeente 40 nieuwe nestkasten voor vogels op plekken waar veel eikenprocessierupsen voorkomen, zoals bij eikenbomen. Vogels zoals de kool-, en pimpelmees, spreeuw en boomklever eten de rups graag en hebben ingenieuze manieren ontwikkeld om de rups te ontdoen van zijn brandharen. Daarnaast plantte de gemeente in het najaar van 2019 het recordaantal van 650.000 bloembollen om insecten te lokken die eitjes en larven van de rups eten.Op de pagina eikenprocessierups kunt u meer informatie vinden.