AMSTELVEEN - In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Maar we vieren ook dat we sindsdien in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven.

Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren dit jaar herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen, waarin 75 jaar vrijheid centraal staat. Ook in Amstelveen. Naast het herdenken van het einde van de oorlog willen we in Amstelveen stilstaan bij het begrip vrijheid. Wat betekent vrijheid voor mensen? Wat is ervoor nodig dat iedereen zich vrij kan voelen en kan zijn wie hij of zij is, zonder de vrijheid van een ander geweld aan te doen?

Samen met Amstelveense organisaties, waaronder Stichting Amstelveen Oranje en de Historische Vereniging Amstelveen, wordt aan een gevarieerd programma gewerkt met onder meer tentoonstellingen, een bevrijdingslunch voor veteranen en diverse schoolprogramma’s. Op 5 mei is een vrijheidsevenement voor families in de Stadstuinen en een spectaculair vrijheidsconcert op het Stadsplein.

Wellicht zijn er nog meer initiatieven. Organiseert u een activiteit rondom 75 jaar vrijheid? Laat het ons weten voor 1 maart via Postbus Evenementen (evenementen@amstelveen.nl). Dan kunnen wij uw activiteit, indien passend, in onze communicatie over de viering 75 jaar vrijheid in Amstelveen opnemen.Hierbij alvast een tipje van de sluier:
  • Historische route in het thema van de Tweede Wereldoorlog samengesteld door Museum zonder Muren.
  • Het tegelproject “Vrijheid is zo belangrijk”, waarbij scholieren van groep 8 worden uitgenodigd om na te denken over wat vrijheid betekent.
  • Tentoonstelling over de bezetting en de bevrijding in Amstelveen door de Historische Vereniging Amstelveen.

Vrijheidsevenement Stadstuinen en vrijheidsconcert op het Stadsplein
Op 5 mei 2020 starten we met het aansteken van het vrijheidsvuur uit Wageningen in het bijzijn van burgemeester Tjapko Poppens en veteranen in de Stadstuinen. Tussen 12.00-15.00 uur is er een vrijmarkt en zijn er diverse vrijheidsspelen voor kinderen. Deze dag wordt afgesloten met een vrijheidsconcert op het Stadsplein. Diverse Nederlandse artiesten, waaronder Rolf Sanchez, Berget Lewis, en Candy Dulfer werken samen met het New Amsterdam Orchestra aan een gevarieerd programma en een spetterende show van 16.00-19.00 uur.Houd de website van de gemeente, Amstelveenz en Amstelveen Nieuwsblad in de gaten voor meer informatie.