AMSTELVEEN - Doel van de gemeente is om de eigen kunstcollectie zoveel mogelijk zichtbaar te maken voor een breed publiek. Daarom leent de gemeente haar bijzondere collectie Amstel porselein voor 5 jaar uit aan Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht, zodat zij dit kunnen tentoonstellen.


Het Amstel porselein uit de 18de eeuw maakt een groot onderdeel uit van de gemeentelijke kunstcollectie. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft positief geadviseerd over de tijdelijke bruikleen aan Kasteel-Museum Sypesteyn. In het kasteel wordt onder andere het verhaal verteld over Hollands porselein in de 18de eeuw. “In het kader van een inventarisatie van de gehele kunstcollectie hebben we het porselein in 2021 in Museum Weesp laten taxeren door taxateur Joseph Estié, ook bekend van het programma Tussen Kunst & Kitsch”, zegt wethouder Herbert Raat (kunst en cultuur). “Hij was onder de indruk van een aantal bijzondere museumwaardige stukken. Daarom halen we het porselein nu uit het depot, zodat een breed publiek kan genieten van deze unieke stukken.”

Kasteel-Museum Sypesteyn

Kasteel-Museum Sypesteyn neemt de volledige collectie in bruikleen. Daarmee blijft de collectie bij elkaar en zorgt een professionele instelling voor de collectie. Enkele hoogtepunten uit de collectie Amstel porselein zijn dit seizoen, na ondertekening van het bruikleencontract, al te zien in Kasteel-Museum Sypesteyn. Na de wintersluiting wordt de collectie - nagenoeg volledig – tentoongesteld in een apart daarvoor ingerichte ruimte. Zowel binnen als buiten Amstelveen is gekeken naar mogelijkheden om de collectie ten toon te stellen. De gemeente is verheugd dat de collectie in Kasteel-Museum Sypesteyn de komende jaren nagenoeg in volledigheid gepresenteerd kan worden en hoopt dat daarna de collectie een permanente plek kan krijgen in Amstelveen.

Amstel porselein

In de 18de eeuw werd in vier fabrieken in Nederland porselein gemaakt: Weesp, Loosdrecht, Ouder- en Nieuwer-Amstel en Den Haag. Er zijn hier mooie karakteristieke vazen, serviezen en andere voorwerpen vervaardigd, waarvan de beschildering vaak typisch Hollands is. De productie van Hollands porselein startte in 1759 in Weesp in een voormalige jeneverstokerij. Door buitenlandse concurrentie ging de fabriek 10 jaar later failliet. De inboedel werd verkocht en de productie verplaatst naar Loosdrecht. De locatie van Kasteel-Museum Sypesteyn ligt daarmee op de Hollands porselein route. Toen ook die fabriek het niet redde, is er nog enige tijd in Ouder-Amstel en later in Nieuwer-Amstel porselein gemaakt. In 1814 werd de productie definitief gestaakt. Door de korte productieperiode is Hollands porselein zeer zeldzaam.