AMSTELVEEN - De eerste acht maanden van 2019 is het aantal woninginbraken (157) met 35% gedaald vergeleken met dezelfde periode 2018 (243). Dat blijkt uit de Factsheet Woninginbraken Amstelveen. Daarmee zet de daling in het aantal woninginbraken zich door.


De bestrijding van woninginbraken staat hoog op de prioriteitenlijst van politie en gemeente. Burgemeester Tjapko Poppens, openbare orde en veiligheid, is positief over de dalende trend: “Maar geen reden om achterover te leunen. Integendeel. Inbraken vinden verspreid over heel Amstelveen plaats. Wij blijven op een breed front inzetten om het aantal woninginbraken verder terug te dringen en Amstelveen nog veiliger te maken. Goede informatievoorziening is cruciaal bij het voorkomen en bestrijden van inbraken. Daartoe werken de gemeentelijke teams van Openbare Orde & Veiligheid en Handhaving en de politie intensief samen.”

Zichtbaarheid in de wijk

Gemeente en politie nemen verschillende maatregelen in hun strijd tegen woninginbraken. Zichtbaarheid van de politie in de wijk is en blijft een belangrijk aandachtspunt. De politiecapaciteit in de Amstelland gemeenten staat onder druk door de grote vraag vanuit Amsterdam. Ondanks beperkte capaciteit heeft de politie afgelopen periode goede resultaten geboekt. Zo zijn er in de genoemde periode 8 verdachten aangehouden, is er zicht op 6 verdachten en heeft de politie 22 keer inbrekerswerktuigen gevonden.

Anti-inbraakteam

Sinds april dit jaar is het anti-inbraakteam van de gemeente operationeel. Dit team bestaat uit handhavers van de gemeente en een aantal oud-politieagenten. Zij zijn veel in de wijk en werken samen met de politie om inbrekers sneller en effectiever op te sporen. Ook inwoners kunnen meehelpen bij het opsporen van inbrekers, via Facebook en Whatsapp groepen. Verder investeert de gemeente in voorlichting en preventie en lijkt de inzet van nummerplaatherkenningscamera’s bij te dragen aan de daling van het aantal woninginbraken.