Veilig werken begint met bewustwording. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers de veiligheidsregels niet alleen kennen, maar ook echt naleven? Lange handboeken met het beleid van je bedrijf zijn niet effectief en worden vaak niet eens gelezen. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor een visuele veiligheidscampagne om hun veiligheidscommunicatie aantrekkelijker en effectiever te maken.

Maar waarom werkt visuele communicatie dan zo goed? Wij geven je de 5 belangrijkste redenen waarom visuele veiligheidscampagnes voor ieder bedrijf een must zijn!

1. Beelden trekken direct de aandacht

In een wereld waar we constant overspoeld worden door informatie werken lange teksten simpelweg niet. Onze ogen zijn nu eenmaal meer aangetrokken tot beelden en dat geldt ook voor veiligheidscommunicatie. Infographics en posters in de werkplaats vallen bijvoorbeeld een stuk meer op dan dat stoffige handboek wat ergens achter in de kast ligt. Bovendien maakt visuele communicatie het onderwerp veiligheid een stuk aantrekkelijker voor medewerkers waardoor ze eerder geneigd zijn om er mee aan de slag te gaan. Door het leuk te maken, voelt het niet meer als een verplichting – maar als iets waar je écht iets aan hebt.

2. Visuele communicatie blijft beter hangen

Herinner jij je nog de veiligheidsinstructie die je laatst ergens las? Waarschijnlijk niet. Dat is ook niet gek: lange teksten worden door iedereen weer snel vergeten. Op deze manier hebben zelfs de beste veiligheidsregels maar weinig effect. Door veiligheidsregels te vertalen naar beeld en video, zorg je ervoor dat medewerkers deze beter onthouden en toepassen in de praktijk. Het is namelijk bewezen dat onze hersenen informatie in combinatie met visuals veel beter opslaan dan tekst alleen. Hiermee zorg je dus voor een blijvende impact van je veiligheidsbeleid.

3. Veiligheidsbewustzijn vergroten door herhaling

Veilig gedrag op de werkvloer vraagt om een langdurige verandering in de mindset van werknemers – en dat bereik je niet in één dag. Herhaling is daarbij essentieel. Met visuele campagnes kunnen bedrijven op een laagdrempelige manier veiligheidsinformatie blijven herhalen, bijvoorbeeld via posters, infographics of korte animaties op de werkvloer. Zo blijft de boodschap top of mind en wordt veilig werken stap voor stap onderdeel van de bedrijfscultuur. Door het geheugen regelmatig op te frissen, groeit het veiligheidsbewustzijn vanzelf. Met de juiste middelen wordt veilig werken uiteindelijk vanzelfsprekend voor iedereen.

4. Toegankelijkheid voor alle medewerkers

In de meeste bedrijven werken mensen met verschillende achtergronden en taalniveaus. Lange, complexe teksten en procedures kunnen voor verwarring zorgen, wat leidt tot misverstanden en onnodige risico’s op de werkvloer. Juist daarom is het van belang dat de veiligheidscommunicatie niet te ingewikkeld is. Visuele content overbrugt deze taalbarrières en zorgt ervoor dat iedere medewerker – ongeacht hun achtergrond – de boodschap begrijpt. Door middel van duidelijke communicatie blijft iedereen altijd op de hoogte van veranderde situaties en regels binnen het bedrijf.

5. Complexe veiligheidsinstructies begrijpelijk maken

Sommige veiligheidsprocedures zijn simpelweg te ingewikkeld om alleen met tekst uit te leggen. Voor veel medewerkers is het lastig om een beeld te vormen van onveilige situaties die ze zelf nog nooit hebben meegemaakt. Denk aan protocollen voor noodgevallen, het juiste gebruik van beschermingsmiddelen of het veilig bedienen van machines. Als die informatie niet duidelijk is, wordt het ook moeilijker om de procedures correct uit te voeren. Met animatie of video kunnen bedrijven deze complexe informatie eenvoudig visualiseren, waardoor de kans op fouten aanzienlijk kleiner wordt.

Bedrijven die investeren in visuele veiligheidscampagnes zorgen ervoor dat veiligheidsregels écht worden nageleefd en medewerkers met een gerust hart hun taken kunnen uitvoeren. Wil jij ook een visuele veiligheidscampagne die impact maakt? Cooler Media helpt je met op maat gemaakte animaties, video’s, infographics en meer voor een veilige werkcultuur!