AMSTERDAM - Doodlen, bijna iedereen doet het. Voor de één gewoon een krabbel, voor de ander een vorm van kunst. Op 27 mei komen in het Amsterdamse Captital C de beste doodle-kunstenaars ter wereld in actie tijdens de Red Bull Doodle Art World Final. De talenten uit 62 landen hebben met hun creatieve hersenspinsels een plek bemachtigd op deze ultieme ontknoping van het WK doodlen, waar hun getekende meesterwerken gepresenteerd worden aan de internationale jury, nieuw werk wordt gemaakt, next-level AI doodles ontstaan en host Humberto Tan de 2023 Red Bull Doodle Art winnaar bekend maakt.


Een wereldwijd podium

Het doodle-festival, ofwel de World Final in Amsterdam, is een unieke kans voor de finalisten om een wereldwijd publiek kennis te laten maken met hun artistieke vaardigheden en de grenzen van hun eigen creativiteit op te zoeken. Het werk dat ze voor Red Bull Doodle Art maakten wordt beoordeeld door een internationale jury, bestaande uit Mr Doodle (Sam Cox) uit het Verenigd Koninkrijk, Burnt Toast (Scott Martin) uit Canada, Ayaka Toyomasu uit Japan, de winnaar van Red Bull Doodle Art 2017 en de Nederlandse ondernemer en content creator Anna Nooshin.

Nederlands trots: Jyoti Dhanpal

Een van de 62 getalenteerde doodle-kunstenaars die te bewonderen is op de World Final is de 24-jarige Jyoti Dhanpal uit Zoetermeer. In maart won zij in Rotterdam de National Final, waardoor zij met trots ons land vertegenwoordigt.

''Jyoti was voor ons zonder twijfel de winnares, omdat zij het contrast tussen donker en licht in haar doodle goed naar voren liet komen. Daarbij kwam de positieve uitstraling van haar doodle sterk naar voren door alle vrolijke elementen die te zien waren", vertelt voormalig Olympisch shorttrack-atleet en tattoo artist Dylan Hoogerwerf na afloop van de National Final waar hij jureerde.

Samenwerking Burnt Toast

Sinds haar winst werkt Jyoti - net als de andere finalisten – aan nieuw werk waarin ook een bestaande doodle van de Canadese kunstenaar Burnt Toast te vinden is. In dit proces leren alle talenten hoe ze hun werk beschikbaar kunnen maken als NFT-kunstwerk op de online marktplaats Nifty Gateway. Tijdens de World Final in Capital C worden de originele pen-op-papier doodles van de finalisten tentoongesteld, maar ook dit nieuwe werk. De 2023 winnaar van Red Bull Doodle Art 2023 mag samen met Burnt Toast nieuw werk maken dat als exclusieve NFT beschikbaar wordt op Nifty Gateway.

De Red Bull Doodle Art World Final vindt plaats in Amsterdam op 27 mei 2023 van 18.00 - 20.00. Tot die tijd kan het werk van de 62 finalisten hier

bekeken worden.